Eerste buizen Warmtenet Noordwest de grond in

GRONINGEN - Een nieuwe mijlpaal in het bestaan van WarmteStad op weg naar een Energieneutraal Groningen in 2035. Wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen, directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen en directeur Dick Takkebos van WarmteStad hebben vrijdag officieel de eerste buizen van het Warmtenet Noordwest in de grond gelegd.

Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72269" align="aligncenter" width="431"] Vanaf links Dick Takkebos, Mattias Gijsbertsen en Riksta Zwart. Foto: Pjotr Wiese[/caption] De aanleg van het warmtenet is op Zernike Campus. Hier komt de warmtebron die tal van gebouwen, kantoren en wooncomplexen gaat voorzien van aardwarmte. Om de overlast op de Campus te beperken, vinden de werkzaamheden zoveel mogelijk plaats in de zomervakantie. Zodra het warmtenet op Zernike is aangelegd, wordt gestart met het verdere tracé. Dat gaat onder de ringweg door, richting Paddepoel-Noord, Selwerd en andere stadsdelen. Dit najaar start de aanleg van de daadwerkelijke geothermiebron, die het warme water oppompt uit de grond.

10.000 huishoudens

In de toekomst kunnen meer dan 10.000 huishoudens in het noordwesten van de stad Groningen duurzame warmte van dit net gebruiken in plaats van aardgas. Dit is het eerste diepe geothermie-project in Nederland dat warmte levert aan huishoudens van bestaande bouw op deze schaal.