Marrah van der Heijden is zesde Kinderdichter van Groningen

GRONINGEN - Marrah van der Heijden is vrijdag in het VRIJDAGtheater in Groningen verkozen tot nieuwe Kinderdichter van Groningen. De 11-jarige Marrah, leerlinge van de Groningse Schoolvereniging, mag deze titel een jaar voeren.

Aan de verkiezing van de nieuwe, zesde, Kinderdichter van Groningen deden bijna 250 kinderen mee. Uit alle inzendingen werden veertien finalisten gekozen. Zij droegen vrijdagavond in het VRIJDAGtheater twee zelfgeschreven gedichten voor. Wethouder Mattias Gijsbertsen maakte uiteindelijk de winnaar bekend. Hij deed dat namens een jury, bestaande uit stadsdichter Lilian Zielstra, directeur Gijs Lensink van RTV Noord, Daphne de Bruijn van het Groninger Forum én Emma Bos, de vijfde Kinderdichter van Groningen.

Prachtige zinnen

De jury roemde vooral de manier waarop de gedichten van Marrah van alles vertellen, soms ook tussen de regels door. Ze noemde het winnende gedicht, over Sprinkhaan Daan, zelfs ‘een cadeautje’. Vooral vanwege prachtige zinnen als: ‘hij moest er veel voor doen om de maan te spreken’. Het winnende gedicht van Marrah:
Er was er eens een sprinkhaan, zijn naam was Daan Daan zijn beste vriend was de maan Hij moest er veel voor doen om de maan te spreken Hij sprong heel hoog, uiteindelijk was hij zo moe, hij was wel te breken Toen dacht de maan weet je wat ik geef hem een cadeautje Dan heeft Daan niet meer zo’n zeer aan zijn pootje Het cadeautje was een springveer Hij sprong zo hoog en riep steeds ‘nog een keer!’
Behalve de titel Kinderdichter van Groningen won Marrah een gegraveerde vulpen en een oorkonde. En binnenkort zal Marrah op bezoek gaan bij burgemeester Peter den Oudsten van Groningen. Om haar gedicht voor te dragen én een exemplaar van haar gedicht te overhandigen.

Kinderdichter

De Kinderdichter is een dichter tussen de 10 en 12 jaar die in zijn/haar gemeente de poëzie representeert die voor en door kinderen wordt gemaakt. De Kinderdichter wordt voor een jaar benoemd en wordt gedurende die tijd begeleid door het Poëziepaleis. Tijdens de aanstelling als Kinderdichter schrijft hij/ zij iedere drie maanden minimaal één gedicht en doet hij/ zij diverse optredens.