Officiële start aanleg Warmtenet Noordwest

GRONINGEN - WarmteStad-directeur Dick Takkebos, wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen en directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen nemen vrijdagmiddag 7 juli de officiële starthandeling van de aanleg van Warmtenet Noordwest voor hun rekening.

WarmteStad is deze week begonnen met de aanleg van Warmtenet Noordwest. De aanleg van het warmtenet is op de Zernike Campus. Hier komt de warmtebron die tal van gebouwen, kantoren en wooncomplexen gaat voorzien van aardwarmte. Om de overlast op de campus te beperken, vinden de werkzaamheden zoveel mogelijk plaats in de zomervakantie.

Aanleg verdere tracé

Zodra het warmtenet op Zernike is aangelegd, wordt gestart met het verdere tracé. Dat gaat onder de ringweg door, richting Paddepoel-Noord, Selwerd en andere stadsdelen. Dit najaar start de aanleg van de daadwerkelijke geothermiebron, die het warme water op gaat pompen uit de grond. In de toekomst kunnen meer dan 10.000 huishoudens in het noordwesten van de stad Groningen duurzame warmte van dit net gebruiken in plaats van aardgas. Dit is het eerste diepe geothermie-project in Nederland dat warmte levert aan huishoudens van bestaande bouw op deze schaal.

WarmteStad

WarmteStad is het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, dat bedrijven en inwoners van de stad Groningen voor de lange termijn betrouwbare, betaalbare en bovendien duurzame warmte (en/of koude) oplossingen biedt. Gasunie New Energy is samen met Warmtenet Noordwest bv beoogd partner voor een transportvennootschap die zorgt voor de bouw, het onderhoud en het beheer (de instandhouding) van het warmtenet.