Provinciale steun voor Groninger bedrijf Prefab Strobouw

GRONINGEN - Het Groninger bedrijf Prefab Strobouw krijgt 11.858 euro subsidie van de provincie Groningen. De bijdrage is afkomstig uit Groningen@Work, het economie-en arbeidsprogramma van de provincie Groningen.

Prefab Strobouw krijgt de subsidie vanwege zijn innovatieve karakter en de te verwachten toename van werkgelegenheid. Prefab Strobouw is het eerste bedrijf in Noord-Nederland dat geprefabriceerde gevelpanelen en wanddelen ontwikkelt die gemaakt zijn van stro. Hiervoor wordt aan de Euvelgunnerweg in Groningen een nieuwe fabrieks- en productieruimte opgezet. Het bedrijf verwacht op de middellange termijn één tot vijf werknemers op mbo-niveau in dienst te nemen.

Stro in de bouw

Hoewel al langere tijd wordt geëxperimenteerd met stro in de bouw, is het product van Prefab Strobouw uniek in Noord-Nederland. De strobalen zijn afkomstig uit Veendam. Het totaalproduct wordt in de nieuwe timmerfabriek in elkaar gezet. Daar wordt stro in de gevelpanelen geperst en aan de binnen-en buitenzijde gestuukt tegen brandgevaar en weersinvloeden. Na levering op de bouwlocatie plaatst de aannemer de geprefabriceerde gevelpanelen en bouwt zo een complete gevel op. De gevelelementen zijn een duurzaam alternatief voor bestaande bouwmethoden in de laagbouw en zijn isolerend.

Ontwikkelen en testen

Prefab Strobouw gaat het product de komende tijd verder testen en ontwikkelen. Dit zal gedurende het project leiden tot aanpassing van het productieproces en vernieuwing van het product. Omdat samenwerking en kennisdeling is in deze fase van belang zijn, doet het bedrijf mee aan het project BuildinG van onderzoeksinstituut TNO en de Hanzehogeschool. Hier worden een proefgevel en gevelpanelen getest op constructieve sterkte en aardbevingsbestendigheid.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidie komt uit het tweede programma Innovatief & Duurzaam MKB Groningen. Met dit programma wil de provincie Groningen innovatie en duurzaamheid binnen het midden- en kleinbedrijf bevorderen.