In Stad | Oosterpoortsiroop

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

Ben in de ban van wildplukken. De tijd dat ik de koelkast alleen maar vul bij Albert Heijn en Jumbo is al lang voorbij. Ik eet al jaren uit mijn volkstuin. Pluk daar peultjes, boontjes, sjalotjes, prei, snijbiet, rabarber, sla, bietjes, tuinbonen en aardbeien. Nu ga ik een stap verder. Ik pluk wild. Het boek 'De eetbare stad, gids voor wildplukkers' zet me in beweging. Vroeger wildplukte iedereen, maar de huidige stadsbewoner is het wildplukken verleerd. En dat is jammer want er is veel eetbaars te vinden in de stadsnatuur. Uit de inleiding van 'De eetbare stad': "Als je er eenmaal oog voor hebt verzamel/ pluk/ vang je in een gemiddeld stadspark met gemak een viergangendiner bij elkaar. Zo zijn de olierijke bloemzaadjes van de springbalsemien heel gezond en hebben ze bovendien een heerlijke walnootsmaak. Of maak een supergezonde soep van de verse voorjaarsblaadjes van de brandnetel. In één moeite door verwijder je het onkruid, want zevenblad (voor de meeste mensen bekend als echte plaagsoort) kan de basis zijn van een gezonde salade."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71828" align="aligncenter" width="383"] Vlierbloesemschermen zijn de basis voor siroop. Foto: Jos Jansen op de Haar[/caption] Ik besloot eenvoudig te beginnen. Ik fietste door de stad en mijn oog viel op de vlier, een zeer algemene struik die overal in Nederland kan aarden. De vlierbloesem is de bekendste bloem om siroop van te maken. Op de site vlierbessen.nl vind je het recept voor het maken van de allerlekkerste vlierbloesemsiroop. Je hebt alleen maar een zak vol vlierbloesemschermen, suiker en citroenzuur nodig. In een mum van tijd vulde ik een stuk of twintig flessen met vlierbloesemsiroop.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71830" align="aligncenter" width="383"] Flessen vol Oosterpoortsiroop. Foto: Jos Jansen op de Haar[/caption] Een aantal van de flessen vulde ik met Oosterpoortsiroop. Hoe dat ging? Ik besloot kriskras door mijn geliefde woonwijk te fietsen en op zoek te gaan naar de vlier. De eerste vlierstruik zag ik na een paar pedaaltrappen aan de Oosterweg, naast de Kroeg van Klaas. Ik plukte er een aantal vlierbloesemschermen en fietste verder door de Oosterpoort. Ik trof de vlier vervolgens aan in de Verlengde Lodewijkstraat, Mauritsstraat, Zuiderpark, Winschoterdiep WZ, Mauritsdwarsstraat en Verlengde Lodewijkstraat. Overal plukte ik wat vlierbloesem, met als resultaat flessen vol vlierbloesemsiroop afkomstig uit mijn eigen wijk. Prima basis voor een lekker glaasje fris, maar ook heerlijk met koude prosecco.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar