In Stad | Plekken van hergebruik

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

Groningen stond afgelopen weekend in het teken van de Dag van de Architectuur. Een van de leukste onderdelen vond ik de jaarlijkse fietstocht onder leiding van stadsgids Jaap Ekhart. Vooraf was het een beetje gissen wat de deelnemers te wachten stond. Uit de folder van het programma: ‘Jaap neemt u dit jaar mee naar een van de meest geliefde Groninger woonwijken: Helpman. De route voert langs heel verschillende plekken van hergebruik.’ We fietsten vanaf vertrekpunt Tschumipaviljoen aan het Hereplein achter onze gids aan. "Eerst naar de Opstandingskerk in De Wijert. Volg me maar." Na aankomst vertelt Jaap dat de kerk dateert van 1967. "De kerk is sinds kort kerk af. Dat heeft te maken met minder kerkbezoek. Het gebouw is onlangs gekocht door een ontwikkelaar. De kerkzaal blijft behouden en moet een ontmoetingsplek van de buurt worden. Ook is het de bedoeling dat de toren blijft. De rest van het gebouw wordt gesloopt. Er komen woningen, appartementen voor in de plaats." Voort gaat de tocht, op weg naar het Oude RKZ. Dat roept gevoelens op bij meerdere deelnemers aan de fietstocht. Zij hebben er in een grijs verleden gewoond. De herinneringen borrelen op.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72002" align="aligncenter" width="383"] Deelnemers fietstocht bekijken ruime tuin bij Oude RKZ. Foto: Jos Jansen op de Haar[/caption] Na een lange geschiedenis als ziekenhuis werd het RKZ in 1979 ingeruild voor wat tegenwoordig het Martini Ziekenhuis is. Het Oude RKZ werd in september 1979 gekraakt. Ekhart: "Nu is Nijestee eigenaar. Het is allang geen kraakpand meer. De bewoning is gelegaliseerd." Een van de leukste activiteiten in het gebouw is RKZbios. Programmeur Marco vertelt dat er iedere zaterdag en maandag films vertoond worden. "Mensen die denken dat we hier een ratelende projector hebben zitten ernaast. We hebben een bioscoop met 68 plaatsen en digitale projectie met prima beeld en geluid. Veel mensen weten niet dat de films hier voor iedereen toegankelijk is."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_72003" align="aligncenter" width="383"] Gids Jaap Ekhart (links) bij lunchcafé Het Schathuis. Foto: Jos Jansen op de Haar[/caption] En weg zijn we. Snel naar onze laatste plek van hergebruik, sociaal lunchcafé Het Schathuis van Anneloes Stoetman. Op het terrein van Villa Gelria, ingang Jan Wolkerslaan. Voorheen diende het gebouw als opslag van kunst en administratie van Koop Tjuchem. Nu is het een plek waar je iets kunt eten en drinken. De bediening is in handen van mensen met een beperking. Ook al zo'n prima manier van hergebruik.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar