In Stad | Jans Muskee

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

In het Drents Museum is tot en met 7 januari 2018 de solotentoonstelling 'Absoluut Misschien' van Jans Muskee uit Groningen te zien. Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerd boek met werk dat Muskee vanaf 2014 maakte. Harry Tupan (algemeen directeur Drents Museum) in zijn voorwoord over de manshoge, minutieuze krijttekeningen van Muskee: ‘Met eindeloos veel geduld tekent hij gewone mensen in de zonnige buitenlucht of in eigentijdse interieurs. Maar wie denkt dat het hier gaat om luchtige alledaagse voorstellingen komt bedrogen uit. Want zijn ronddwalende blik in de voorstelling zal geheid blijven steken bij iets ongerijmds dat hem van een argeloze kijker verandert in een voyeur tegen wil en dank. Want wat doet die naakte vrouw daar bij de bank waarop de buren zitten? Achter een ogenschijnlijk alledaagse opgewektheid blijkt een wereld schuil te gaan van onvervulde verlangens, seksuele fantasieën en ingehouden emoties. Zo confronteert Muskee het publiek met zaken die normaal achter gesloten deuren blijven. Dat doet hij overigens op een luchtige en vaak humoristische wijze.’ In galerie with tsjalling aan de Kostersgang 26a in Groningen is nog tot en met 22 juli een expositie met het allernieuwste grote werk van Muskee te zien en werk van drie bevriende, verwante kunstenaars. Het gaat om Chantal Breukers, Paul de Reus en Frans van Tartwijk. Galerie with tsjalling is geopend op woensdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur, zaterdags van 11.00 tot 17.00 uur. Als extraatje is komende zaterdag iedereen welkom in de galerie bij een 'midtermparty' van 16.00 tot 18.00 uur. Eerder op die middag is de expositie in het Drents Museum in Assen officieel geopend.

Knol's Koek

Vanaf 1923 was de winkel van Knol's Koek gevestigd aan het Zuiderdiep. Door afnemende klandizie was de ouderwetse zaak zaterdag voor het laatst geopend. Ik kocht er op de laatste dag een extra gevulde sukadekoek. Meestal neem ik een heerlijke streepkoek voor het luttele bedrag van 1,50 euro.

Lees verder na de foto.

[caption id="attachment_72158" align="aligncenter" width="342"] Bakfiets Knol's Koek uit de tijd dat zowel winkel als bakkerij aan het Gedempte Zuiderdiep gevestigd waren.[/caption] Vanaf nu kun je terecht aan Hoendiep 93. Daar is zowel de bakkerij als een winkel van Knol's Koek te vinden.

Jos Jansen op de Haar

Meer columns van Jos Jansen op de Haar