Ernest Faber vaart andere koers

GRONINGEN - Minder trainingen per dag en geen trainingen op dagen dat er oefenduels zijn: trainer Ernest Faber pakt de start van de seizoenvoorbereiding van FC Groningen dit jaar heel anders aan.

Door Wim Masker

Faber beschouwt de drie oefenwedstrijden van vanavond, vrijdag en zondag tegen amateurs als trainingen. De spelers kunnen vol aan de bak. De toeschouwers krijgen daarom, anders dan in voorgaande jaren, voor en na de rust niet telkens twee verschillende elftallen te zien. Als er vanavond tegen de regioselectie Eemsmond in Warffum wordt gewisseld, dan vooral later in de wedstrijd.

Speelwijze bekend

Faber denkt in de voorbereidingsfase minder trainingen nodig te hebben, omdat de spelers inmiddels gewend zijn aan de speelwijze en de nieuwelingen daarin heel goed zouden moeten passen. Linksback Django Warmerdam (PEC Zwolle) heeft de aanvalsdrang die Ernest Faber graag ziet bij zijn vleugelverdedigers. Beoogd rechtsback Todd Kane (Chelsea) heeft dat ook, evenals Mike te Wierik, die tevens als centrale verdediger inzetbaar is. Verwacht Faber van zijn centrale verdedigers en controleurs dat ze niet te veel uit positie lopen, de vier spelers in het offensieve blok krijgen van hem alle vrijheid. En dat past uitstekend bij de vierde nieuweling onder de veldspelers, de dribbelvaardige Japanner Ritsu Doan.

Rust

De 19-jarige aanvallende middenvelder bleef tijdens de maandagtraining overigens met een lichte hakblessure aan de kant. Ook Kasper Larsen en Mike te Wierik kwamen niet in actie, waardoor slechts negen spelers van de A-selectie op het fraaie trainingsveld van sportpark Corpus den Hoorn te bewonderen waren. Aan de trainingspartijtjes deden ook Joel Donald en Lars Kramer mee, de twee nieuwelingen van FC Groningen onder 23. Voor Doan is het voor zijn conditieopbouw geen ramp dat hij één of meer trainingen overslaat, in Japan zat hij midden in het seizoen.

Vervangers

Vandaag over een week gaat FC Groningen naar Duitsland voor een trainingskamp. De clubleiding hoopt dan weer enkele transferdossiers te hebben afgerond. Het gaat nu nog vooral om één-op-één vervangingen. Bryan Linssen is weg, dan moet er een nieuwe aanvaller komen. Vindt Sergio Padt een nieuwe club, komt er een nieuwe keeper. Gaat Simon Tibbling, komt er een andere – misschien wel controlerende – middenvelder. En vertrekt topscorer Mimoun Mahi, zal er nog een aanvaller bij moeten komen. Alleen bij het vertrek van een centrale verdediger hoeft FC Groningen niet meteen in actie te komen. Met Kasper Larsen, Etienne Reijnen, Samir Memisevic en de ook als backs inzetbare Mike te Wierik en Yoëll van Nieff telt de selectie er vijf.