'Koffie, vers(ch) gebrand!' in Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN - In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen wordt zaterdag 8 juli de tentoonstelling ‘Koffie, vers(ch) gebrand! Drie eeuwen koffiebranderijen in Noord-Nederland' geopend.

Deze expositie toont het resultaat van uitgebreid onderzoek van conservator Carin van de Wal van museum Het Behouden Blik in Uithuizermeeden naar (de verhalen van) de koffiebranderijen die Noord-Nederland in de geschiedenis herbergde.

De kraantjespot van Woldring

Noordelijke koffiebranderijen brandden rond 1900 maar liefst een miljoen kilo koffiebonen. De tentoonstelling draait echter niet alleen om het branden van de koffie. Bezoekers ontdekken ook hoe ‘het zwarte goud’ in het Noorden aan de man werd gebracht. Voormalige werknemers en afnemers deelden hun verhalen en er zijn veel verschillende koffieblikken, spaarzegels en reclameslogans te zien. Ook het zeldzame Niemeijerspel is te bewonderen, evenals de jurken uit de beroemde Tiktak Shows. En bij velen ligt de enorme kraantjespot van Woldring in de Herestraat nog vers in de herinnering; deze historische blikvanger is één van de topstukken in deze tentoonstelling.

Extra verhalen

Vanaf 28 juli kunnen elke vrijdag (14.00 - 16.00 uur) extra verhalen bij de tentoonstelling worden gedeeld of beluisterd. Gastconservator Carin van de Wal vertelt bijvoorbeeld over de blikken die gehamsterd werden tijdens de Koude Oorlog en het schepje Buisman in de koffie. De tentoonstelling loopt tot en met 12 november 2017.