Eerste elektrische snellaadpaal voor taxi's geopend in Groningen

GRONINGEN - Op de taxistandplaats bij het Hoofdstation van Groningen is vrijdag de eerste elektrische snellaadpaal voor taxi’s aangesloten. Honderd procent elektrische taxi’s uit Groningen kunnen hiermee volledig rijden op lokaal opgewekte zonnestroom.

De snellaadpaal voor taxi’s is een initiatief van lokale energiecoöperatie Grunneger Power en het elektrische taxibedrijf Zebra. Norbert Buiter van Grunneger Power: “Er ligt voor ons een gezamenlijke opgave al om als stad Groningen in 2035 energieneutraal te zijn. Daar zijn burgers en overheid, maar ook lokale ondernemers zoals taxibedrijven voor nodig. Door deze elektrische taxilaadpaal kunnen we samen het binnenstedelijk (taxi)vervoer verduurzamen en fijnstof-emissie verminderen.”

Elektrische taxibus

Zebra maakte als eerste gebruik van de snellaadpaal. Dat deed het met zijn 100 % elektrische taxisbus. “Wij willen een voorbeeld zijn voor de taximarkt. Het initiatief voor een elektrische laadpaal op het station is daar, naast transparantie en gemak, een onderdeel van", weet Gerrit Janknegt van ZEbra. "We hopen dat meer taxibedrijven elektrisch gaan rijden. Samen sterk voor een schonere Stad.”

Alfa postcoderoos

De stroom waarop de taxi’s rijden is afkomstig van het gezamenlijke zonnedak op het Alfa-college in de Zeeheldenbuurt. Dit zonnedak van Grunneger Power en buurtbewoners kwam tot stand via de zogenaamde postcoderoosregeling. Door het opwekken van lokale postcoderoosstroom kan Grunneger Power haar leden een korting aanbieden op de stroom via de laadpalen. Daarmee wil zij het elektrisch rijden ook voor lokale ondernemers bevorderen. Inmiddels hebben meerdere Groninger taxibedrijven aangegeven gebruik te gaan maken van de laadpaal.

Elektrische laadpalen

Grunneger Power heeft dit project gerealiseerd in samenwerking met de gemeente Groningen, Enexis, leverancier Elbizz.com en coöperatief energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam. Voor particuliere gebruikers heeft Grunneger Power tien andere oplaadpunten in Groningen en Ten Boer, waar elektrische auto’s worden opgeladen met Groningse, groene stroom.