Chavah: nieuw leef-/leerhuis voor tienermoeders in Groningen

GRONINGEN - Groningen is een leef-/ leerhuis voor jonge (aanstaande) moeders rijker: Chavah. Leef-/leerhuis Chavah, een franchiseonderneming van Siriz, werd donderdag geopend door jonge moeder Khaoula en de initiatiefnemers Agnes en Taeke Venema.

In het leef-/leerhuis is plek voor vier tot zes (aanstaande) moeders in de leeftijd van 15 tot 23 jaar. Zij kunnen er terecht als zij zijn vastgelopen in hun leefomstandigheden en intensieve begeleiding nodig hebben bij het ouderschap.

Dagelijkse begeleiding Agnes en Taeke Venema

De jonge (aanstaande) moeders huren een appartement waar ze maximaal een jaar wonen met hun baby. De appartementen zijn gelegen naast de woning van de familie Venema. Het echtpaar, Agnes en Taeke, is beschikbaar voor de dagelijkse begeleiding van de jonge (aanstaande) moeders. Zij zorgen voor een prettige en vertrouwde woonsituatie. Daarnaast krijgen de jonge moeders gemiddeld acht uur per week professionele begeleiding van woonbegeleiders van Siriz. Doel is de vrouwen, na het verblijf bij Chavah, door te laten stromen naar een eigen woning. Eventueel kunnen zij worden ondersteund met ambulante begeleiding.

Vrijwilligers en fondsen

Een groot aantal vrijwilligers heeft zich aan het huis verbonden. Zo is er een aantal vrijwillige maatjes voor de jonge vrouwen en is er elke avond en nacht een vrijwilliger beschikbaar. Chavah is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onder meer het Kansfonds, Oranje Fonds, andere nationale en lokale fondsen, bedrijven en particulieren.

Op weg naar zelfstandigheid

Ronald Zoutendijk, bestuurder van Siriz: "In Groningen zijn relatief veel jonge of tienermoeders. Daarom zijn we als Siriz blij dat we deze moeders met leef-/ leerhuis Chavah de kans kunnen geven op een zelfstandig leven met een verantwoorde opvoedingssituatie voor het kind. Dat laatste is heel belangrijk, want op die manier wordt er ook een goede basis gelegd voor de toekomst van het kind."

Siriz

Chavah is franchisenemer van Siriz,  een ANBI-geregistreerd goed doel. Bij Siriz werken circa 45 beroepskrachten en 110 vrijwilligers, zoals preventiemedewerkers, sociaal pedagogisch werkers, woonbegeleiders en maatschappelijk werkers. Meer informatie: www.siriz.nl