Upsilon naam nieuw wooncomplex in Paddepoel

GRONINGEN - Wethouder Roeland van der Schaaf heeft woensdag de naam onthuld van het nieuwe wooncomplex voor internationale studenten in Paddepoel: Upsilon.

Hij deed dit bij de oplevering van het eerste deel van de nieuwbouw op de locatie van de voormalige Trefkoel aan Stichting Studenten Huisvesting (SSH).

Prijsvraag

Woningcorporatie Nijestee had een wedstrijd uitgeschreven om tot een nieuwe naam (‘Nije naam’) voor het gebouw te komen. De 425 inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit architect Pim Köther (KENK Architecten), ontwerper Jack Brandsma, Barbera Folkers (SSH), manager Harold Lubberts van Winkelcentrum Paddepoel en algemeen directeur/ bestuurder Pieter Bregman van Nijestee. Zij kozen unaniem voor Upsilon. Deze naam werd bedacht door Christina Heeringa-Ritzema. Haar echtgenoot Ronald Heeringa was aanwezig om de prijs - een stadsfiets ter waarde van 500 euro - in ontvangst te nemen. De fiets gaat naar hun dochter, die in september start met studeren. Upsilon is een dubbelster, verwijzend naar de bestaande straatnamen in de wijk.

Woonblokken voor internationale studenten

Nijestee heeft drie woonblokken gerealiseerd die plek bieden aan 465 internationale studenten: 303 kamers, 138 studio’s en 24 tweekamerappartementen. Op de begane grond zijn commerciële ruimten en gemeenschappelijke voorzieningen voor de studenten, zoals een wasserette met coffee corner. Pieter Bregman: “Er is in Groningen tekort aan goede en betaalbare woningen, ook voor studenten. En Groningen trekt steeds meer internationale studenten aan. We zijn blij dat we met de oplevering van dit wooncomplex tegemoet kunnen komen aan de vraag. De locatie van De Trefkoel is voor studenten ideaal: dichtbij Zernike en het centrum van Groningen, en een winkelcentrum voor de deur.” De totale investering van Nijestee bedraagt ruim 35 miljoen. De eerste studenten worden eind augustus verwacht.

Aardbevingsbestendig en duurzaam

KENK Architecten ontwierp het gebouw. Het wooncomplex voldoet als een van de eerste gebouwen aan de nieuwste eisen voor aardbevingsbestendigheid en heeft de hoogste bevingsbestendigheid van Noord-Nederland. De toren van het nieuwe complex is zestien bouwlagen (vijftig meter) hoog. De bouw is uitgevoerd door aannemer Trebbe Oost & Noord en heeft zestien maanden geduurd. De woningen gaan voor verwarming en warm tapwater gebruikmaken van aardwarmte via WarmteStad.

Sleutelvorm

In delen van het gebouw, waaronder de betonnen balkon- en galerijranden, komt de vorm van een sleutel terug. Ontwerper Jack Brandsma baseerde het ontwerp op de negende-eeuwse bronzen sleutel die honderd jaar geleden in Dorkwerd (in het gebied Paddepoel) is opgegraven. Dezelfde sleutelvorm ook komt terug in de hekwerken rondom het gebouw. Voor de symbolische sleuteloverhandiging tussen Pieter Bregman en directeur Ton Jochems van SSH maakte de ontwerper een grote aluminium versie van deze sleutel. [caption id="attachment_72047" align="aligncenter" width="431"] De symbolische sleuteloverhandiging tussen Pieter Bregman (rechts) en Ton Jochems. ©Jochem Schuiling[/caption]