FC Groningen start met piepkleine kern

GRONINGEN/ HAREN - Na zes weken rust begint de selectie van FC Groningen zaterdag in Haren aan het nieuwe seizoen. Trainer Ernest Faber staat vooralsnog slechts een piepkleine kern ter beschikking.

Door Wim Masker

FC Groningen heeft na het huren van het Japanse toptalent Ritsu Doan (19) de gewenste groepsgrootte van achttien kernspelers bereikt, maar de selectie is niet definitief. Er zullen waarschijnlijk nog spelers vertrekken en de transferwensen van Faber zijn nog niet volledig vervuld. Op het moment van schrijven ontbreken de gewenste rechtsback en een extra controlerende middenvelder. Faber kan zaterdag ook nog niet beschikken over Sergio Padt, Samir Memisevic, Simon Tibbling, Ajdin Hrustic en Mimoun Mahi. Voor hen is de vakantie vanwege interlandverplichtingen wat later, of zelfs nog maar net, begonnen. De vijf hoeven zich pas te melden bij de start van het trainingskamp in Duitsland.

Aanvulling beloften

Een kern van dertien, veertien spelers is uiteraard veel te klein om volgende week de oefencampagne mee te beginnen. Vandaar dat ook een groot aantal beloften in actie zal komen wanneer FC Groningen in tijdelijke blauwe shirts de eerste drie oefenpotjes afwerkt: woensdagavond in Warffum tegen de regioselectie Eemsmond, vrijdagavond in en tegen Winsum en zondagmiddag (9 juli) in en tegen Annen.

Vier nieuwelingen

FC Groningen presenteert zaterdagmiddag op sportpark De Koepel vier nieuwelingen: (reserve)doelman Kevin Begois, Mike te Wierik, Django Warmerdam en Ritsu Doan. Er sluiten nog geen spelers uit FC Groningen onder 23 aan. De beloften werken elders een eigen programma af. Wie van hen we volgende week in de eerste oefenduels mogen verwachten? Jan Hoekstra (18) is straks waarschijnlijk de nieuwe derde doelman. De jonge Hoogezandster tekende vorige week zijn eerste leerling-profcontract. Rechtsback Tim Riksman (net 19 geworden) maakte een jaar geleden tegen Southampton al zijn officieuze debuut in het eerste elftal. De ranke linksback Amir Absalem (19) debuteerde nog niet, maar trainde regelmatig met het eerste elftal mee.

Middenvelders en aanvallers

Ook de centrale middenvelders Robbert de Vos (21) en Gerald Postma (19) trainden afgelopen seizoen al geregeld met de A-selectie mee. Vanuit FC Groningen onder 19 stromen drie talentvolle middenvelders vervroegd naar de beloften door. Het zijn controleur Tom van de Looi (zondag wordt hij 18), de net 17 jaar geworden Zweedse spelmaker Hampus Findell en de multifunctionele IJslandse linkspoot Kolbeinn Finnsson (17). Van de aanvallers lijken vooralsnog de van Telstar overgenomen Joël Donald (21, ex-jeugdinternational) en de snelle vleugelspeler David Browne (21) de grootste kandidaten om straks geregeld bij de A-kern aan te sluiten.