André Heeres nieuwe lector Biobased Chemie Hanzehogeschool

Groningen - Dr. André Heeres wordt donderdag 29 juni geïnstalleerd als nieuwe lector Biobased Chemie van de Hanzehogeschool Groningen. Voorafgaand aan de installatie, door bestuursvoorzitter Henk Pijlman, is de kick-off van het Kenniscentrum Biobased Economy.

André Heeres werkt binnen zijn onderzoekslijn aan de (bio)chemische modificaties van biomassastromen. Biomassa kan als grondstof dienen voor groene chemie, bioplastics of zelfs voor medische toepassingen. Twee thema’s staan centraal binnen zijn onderzoekslijn. De eerste is om met chemie biomassastromen meer waarde te geven. De tweede is om te onderzoeken hoe de transitie naar een meer duurzame economie in Noord-Nederland bewerkstelligd kan worden. De chemische omzettingen worden bij voorkeur uitgevoerd met (behulp van) duurzame methodes.

André Heeres

André Heeres studeerde chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is daar ook gepromoveerd (1998, RUG/ NIKO-TNO) op de ontwikkeling van nieuwe zetmeelderivaten. Hij vervolgde zijn loopbaan bij TNO Voeding. In 2001 keerde hij terug naar het Noorden waar hij als chemicus/ projectmanager aan de slag ging bij Biomade Groningen en later als managing director bij Selact (2003). Sinds 2005 is Heeres in dienst bij het Groningse bedrijf Syncom, die de onderzoekslijn financiert.