Energy Academy Europe veruit beste nieuwe gebouw van Groningen

GRONINGEN - Het duurzame gebouw van de Energy Academy Europe op de Zernikecampus is het beste nieuwe gebouw van Groningen. Dat vindt zowel de vakjury als het publiek. “De Energy Academy is op alle schaalniveaus en in alle aspecten een innovatief gebouw”, oordeelt de jury.

De prijs voor het beste nieuwe gebouw van Groningen werd vrijdag uitgereikt in het Groninger Forum. Met de bekendmaking van de winnaars van de Grote Groninger Gebouwenenquête ging traditioneel de Dag van de Architectuur Groningen van start.

Tweede en derde prijs

Naast de Energy Academy Europe, een ontwerp van De Unie Architecten en Broekbakema in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen, vielen nog meer gebouwen in de prijzen. Zo ging de tweede prijs van de jury naar het Proton Therapy Center Groningen, ontworpen door AAS architecten in opdracht van PTCG / Proton International. Vooral de mooi gedetailleerde gevel kon de vakjury bekoren. Een stuk kritischer waren ze over de dakopbouw. “Een net op een dak dat de techniek moet camoufleren… Dat zorgt alleen maar voor ruis.” Verder was er een derde plek voor Vapiano, ontworpen door Vector-i, in opdracht van de gemeente Groningen. De jury vond het smaakvol maar miste wel een rafelrandje.

Publiek

Ook het publiek beloonde Vapiano met de derde prijs. De tweede prijs ging hier naar de Stadsvilla’s en appartementen aan de Oosterhamrikade, ontworpen door Zofa in opdracht van Nijhuis Noord in samenwerking met KUUB.

Gouden Kiezels

Verder waren er Gouden Kiezels - voor het beste kleine bouwwerk - voor een optopping Utopia door AAS architecten in opdracht van Groninger Panden (vakjury), en een dakopbouw Kijk in ’t Jatstraat van Tonnis Bouman (publiek). Overigens werd dit jaar een recordaantal online stemmen uitgebracht op de site van de Dag van de Architectuur Groningen.

Kritisch op Groninger architectuur

Net als afgelopen jaren was de vakjury kritisch over de kwaliteit van de Groninger architectuur. “Op veel plekken zijn kansen blijven liggen, hebben opdrachtgevers hun rol eenzijdig ingevuld of laat de aansluiting op de openbare ruimte te wensen over.” Ook verbaasde de jury zich over de omgang met parkeren. “Wie is er nou eigenlijk de baas in Groningen? De auto of de bewoner? Dit mag Groningen toch niet laten gebeuren: dat de auto de kwaliteit en bruikbaarheid van onze (semi)openbare ruimte aantast. Hier valt nog veel te winnen!”

Nieuw elan en hernieuwd enthousiasme

Gelukkig herkende de jury ook nieuw elan en hernieuwd enthousiasme. Wat dat betreft is Groningen nog altijd een architectuurstad. Maar om de kansen van een groeiende stad te grijpen, blijft het wel zaak elkaar te enthousiasmeren en uit te dagen. “Architecten, opdrachtgevers, gemeente, bouwers: spreek elkaar aan, ga in gesprek, inspireer, leg de lat hoog, durf kritisch te zijn maar durf ook een compliment uit te delen! Dat is Groningen niet alleen verplicht aan zichzelf. Nee, juist die inspirerende dialoog en het streven naar het beste maakt het vak zo mooi. Duurzame kwaliteit. Dat is waar Groningen voor moet gaan.” De Dag van de Architectuur Groningen wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting DAG en Platform GRAS. Behalve de Grote Groninger Gebouwenenquête bestaat het programma uit tal van andere activiteiten: van bustours en fietstochten tot rondleidingen en (architectuur)films.