Eerste exemplaar voedingsspel ‘De reis van 5’ voor Beatrix Kinderziekenhuis

Groningen - [caption id="attachment_47517" align="alignright" width="80"] Aeltsje Brinksma.[/caption]

GRONINGEN - Eduard Verhagen, hoofd van het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen, heeft de eerste exemplaren van het nieuwe spel ‘De reis van 5’ in ontvangst genomen. Het spel is erop gericht kinderen het plezier in eten terug te geven. ‘De Reis van 5’ is mede ontwikkeld door verpleegkundig onderzoeker Aeltsje Brinksma van de afdeling Gezondheidswetenschappen van het UMCG; zij promoveerde in 2014 op de gevolgen van een slechte voedingstoestand bij kinderen met kanker.

Eetproblemen

Veel kinderen hebben eetproblemen. Zij willen lang niet alles eten, zijn zeer kieskeurig met eten, willen niet iets nieuws proberen en eten daardoor behoorlijk eenzijdig. Dit kan zeker gelden voor kinderen tijdens en na een ziekteperiode. Door medicatie of sondevoeding is soms hun eetpatroon veranderd.

Negatieve spiraal doorbreken

Het spel ‘De reis van 5’ is ontwikkeld om de negatieve spiraal van kinderen met eetproblemen te doorbreken. Volgens Aeltsje Brinksma geeft het spel ouders een instrument in handen om op speelse manier weer grip te krijgen op het eten van hun kind. Via 'De Reis van 5’ worden kinderen uitgedaagd om nieuwe voedingsproducten te proberen. Bij de ontwikkeling van het spel waren ook diëtisten, pedagogisch medewerkers en verpleegkundigen van het UMCG betrokken. Het spel is getest door diverse gezinnen met kinderen met eetproblemen. Meer informatie: www.dereisvanvijf.nl