UMCG Handbike Team in Handbike Battle in Oostenrijk

GRONINGEN - Een zeskoppig UMCG Handbike Team waagt zich morgen (donderdag 22 juni) in het Oostenrijkse Kaunertal aan de Handbike Battle.

De deelnemers zijn sporters met een lichamelijke beperking, zoals een dwarslaesie of amputatie, die hebben gerevalideerd in het UMCG Centrum voor Revalidatie. Zij gaan op armkracht de Kaunertalergletscher op, een tocht van 20 kilometer met een hoogteverschil van bijna duizend meter.

Extreme uitdaging

De Handbike Battle is een initiatief van een aantal enthousiaste zorgprofessionals. Naar hun idee gaan sporters fysiek vooruit van een extreme uitdaging als de Handbike Battle en krijgen zij er een mentale boost door. Zij ervaren dat zij veel meer aan kunnen dan zij denken en doen motivatie op om ook andere uitdagingen aan te gaan en dromen waar te maken. De eerste Handbike Battle vond in 2012 plaats. Het evenement viert dit jaar zijn eerste lustrum.

Buddy

Elke biker heeft een persoonlijke buddy. De meeste buddies zijn zorgprofessionals van het UMCG Centrum voor Revalidatie. Daarnaast reizen een verpleegkundige en physisian assistant van het centrum mee voor verpleegkundige en medische ondersteuning. Teams van twaalf revalidatiecentra in Nederland strijden tegen elkaar. Ook doet een aantal individuele renners mee. Bij elkaar zijn er ruim honderd deelnemers.

Handbike gestolen

Karien van Wieren is een van de leden van het UMCG Handbike Team. Haar deelname stond een maand gelden op losse schroeven toen haar handbike was gestolen. Dankzij berichten op sociale media en snelle acties van haar buddy, leveranciers en gemeente, kreeg Karien op tijd een nieuwe handbike.

Wetenschappelijk onderzoek

Aan de Handbike Battle is wetenschappelijk onderzoek gekoppeld. Hierin wordt bestudeerd wat de effecten zijn op fysiek en mentaal gebied. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de revalidatiebehandeling verder te verbeteren. Ingrid Kouwijzer startte in 2016 met een promotietraject dat grotendeels gefinancierd wordt door het Revalidatiefonds, UMCG Centrum voor Revalidatie en Heliomare Revalidatie. De beoogde titel van haar proefschrift is: 'HandbikeBattle: bergen overwinnen, grenzen verleggen'.