Pilot Noorderpoort en Alfa-college: eerste lessen later op de ochtend

GRONINGEN - Noorderpoort en Alfa-college gaan zich gezamenlijk inzetten om hun roosters aan te passen, zodat de mbo-studenten de ochtendspits zoveel mogelijk kunnen mijden.

De opleidingscentra starten een pilot op hun locaties aan de zuidkant van het centrum van de stad Groningen. Groningen Bereikbaar, Arriva en het OV-bureau Groningen Drenthe hebben geld beschikbaar gesteld voor middelbare en mbo-scholen om deze aangepaste roosters mede mogelijk te maken.

Mijden van de ochtendspits

In Groningen reizen elke dag circa 35.500 scholieren en studenten naar het voortgezet onderwijs en het mbo. Van hen stapt 38 % tijdens het spitsuur in. Het Alfa-college en Noorderpoort willen proberen de drukste ochtendspits zoveel mogelijk te ontlasten. "Komend schooljaar willen we waar mogelijk de roosters van studenten aanpassen zodat de eerste lessen later op de ochtend beginnen", vertelt Fitim Ismaili, directeur Facilities van Noorderpoort. "Nu beginnen de vroegste lessen om 08.00 of 08.30 uur, maar we willen toe naar een situatie waarin er meer lessen om 09.30 uur of zelfs nog later van start gaan." Ongeveer 80 % van de Noorderpoort-studenten reist met het openbaar vervoer.

Anders roosteren als pilot

In eerste instantie gaat het anders roosteren om een pilot. De beide scholen starten hiermee in het nieuwe schooljaar, 2017-2018. Jos Nijhof, hoofd Facilitair bedrijf van Alfa-college: "We beginnen met de scholen aan de zuidkant van de stad, daar waar het zwaartepunt van de overlast ligt." In het geval van Noorderpoort gaat het dan om Noorderpoort Automotive & Logistiek en Euroborg Gastvrijheid & Toerisme. Bij Alfa-college gaat het om de vestiging aan de Boumaboulevard. "We zullen ook op andere locaties kijken wat de mogelijkheden zijn om de roosters aan te passen",  belooft Nijhof.