'50 jaar Tina' in Het Nederlands Stripmuseum

GRONINGEN - In Het Nederlands Stripmuseum in Groningen wordt vrijdag 23 juni de expositie '50 jaar Tina' geopend.

Het is deze maand vijftig jaar geleden dat het meisjesmagazine Tina voor het eerst in de Nederlandse kiosken lag. Het meidenblad begon als een Nederlandse variant op het Engelse tijdschrift Princess Tina, maar dat verdween al binnen vijf jaar. Dat Tina het hier tot de dag van vandaag heeft volgehouden, is onder andere te danken aan de talloze schrijvers en tekenaars die goed aanvoelden wat Nederlandse meisjes bezighoudt. Daarnaast heeft het blad zich regelmatig aangepast aan de tijd.

Wat meisjes beweegt

In de expositie is zien dat Tina in elk decennium precies weet wat meisjes op dat moment beweegt. Niet alleen in de stripverhalen, maar ook in andere artikelen en fotoreportages. Vandaag de dag is Tina uitgegroeid tot meer dan een tijdschrift. Het manifesteert zich ook met het tweedaagse evenement Tina Festival en met Tina de Musical.

Drie generaties

De expositie in Groningen is een feest van herkenning voor drie generaties. Meisjes die nu Tina lezen kunnen hun moeder en oma meenemen. Zij lazen het blad in een ander decennium en droomden weg bij andere filmsterren en pop-idolen. De expositie voert haar bezoekers op speelse en informatieve wijze langs die perioden. Zo kunnen ze de jaren zestig herbeleven door de eerste Tina's te lezen in een authentieke stoel uit die tijd. Iets verderop bevinden ze zich in de jaren negentig waar ze kunnen uitrusten op een bankje onder de posters van Take That en Koen Wouters, die toen in het blad stonden.

Schrijfster Patty Klein

Speciale aandacht is er voor schrijfster Patty Klein, die het grootste deel van Tina’s bestaan actief meemaakte. Ze begon 44 jaar geleden als scenarioschrijfster van stripverhalen in het blad en doet dat vandaag de dag nog steeds. Klein werkte daarbij samen met tientallen Nederlandse en Spaanse striptekenaars die haar teksten in strippagina's omzetten. Haar bekendste strip is Noortje, die ze in 1975 creëerde met tekenaar Jan Steeman. Noortje staat nu nog steeds in Tina. Patty Klein tekent vrijdagmiddag voor de openingshandeling. De expositie loopt tot en met 16 november 2017.