Collectief Zonnepark Vierverlaten feestelijk geopend

HOOGKERK - Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen van Groningen heeft dinsdag aan de Aduarderdiepsterweg bij Hoogkerk het Zonnepark Vierverlaten geopend. Dat deed hij door veertig schapen los te laten. Met 7777 zonnepanelen wordt Zonnepark Vierverlaten één van Nederlands’ grootste collectieve zonneparken.

Inwoners, bedrijfsleven en overheid leveren hiermee een gezamenlijke bijdrage aan de energietransitie. Gijsbertsen: “De stad loopt met de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn voorop in Nederland. Zonne-energie is duurzaam en betaalbaar. Het speelt op stedelijk niveau een belangrijke rol in die ambitie. Het mooie van Zonnepark Vierverlaten is dat op deze manier ook inwoners zonder geschikt dak voor zonnepanelen kunnen bijdragen aan de energietransitie in de stad.”

Democratische energie

Via lokale energiecoöperatie Grunneger Power worden burgers en bedrijven eigenaar van de zonnepanelen. “Door samen te investeren in groene, lokale energie creëren we eigenaarschap en daardoor ook zeggenschap", zegt directeur Steven Volkers van Grunneger Power. "Democratische energie noemen we dat ook wel, want de opbrengsten van het park komen in eigen stad en bij de burger terecht, niet bij anonieme aandeelhouders.”

2 miljoen kWh

Het zonnepark werd gebouwd door technisch dienstverlener ENGIE. Dit bedrijf blijft verantwoordelijk voor het onderhoud. Met de 7777 panelen kan ongeveer 2 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar worden opgewekt. Dit is genoeg voor ongeveer zeshonderd huishoudens. “Wij zijn blij dat ENGIE kan bijdragen om Groningen verder van fossiele brandstoffen te helpen richting een duurzaam Groningen” aldus Kristiaan Blokzijl van ENGIE. De stroom van de zonnepanelen wordt geleverd aan Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD), het noordelijke energiebedrijf voor lokale energiecoöperaties, zoals Grunneger Power.

Schapen

De schapen, die zijn losgelaten op het park, blijven de weide regelmatig begrazen om het gras kort te houden. Er komt een natuurvriendelijke beplanting van een kruidenmix voor insecten en bijen.

Deelname

Deelname aan Zonnepark Vierverlaten staat nog steeds open. Op de website van Grunneger Power kunnen burgers en bedrijven hun zonnepanelen kopen. Dat gaat via Greencrowd, het landelijke crowdfunding platform voor groene energieprojecten. Meer dan duizend van de 7777 zonnepanelen zijn inmiddels verkocht. Voor meer informatie over deelname kunnen belangstellenden terecht bij de energiewinkel van Grunneger Power  in de Oude Boteringestraat.