FC Groningen in de wachtkamer

GRONINGEN - De aanbiedingen zijn de deur uit, de onderhandelingen gestart. FC Groningen neemt op de transfermarkt daarom voorlopig even plaats in de wachtkamer.

Door Wim Masker

FC Groningen heeft gisteren (dinsdag) oud-trainer Ron Jans gepresenteerd als opvolger van technisch manager Peter Jeltema, die zoals bekend de club per 1 september gaat verlaten. Of de club deze week ook al één of meer nieuwe spelers kan presenteren, is nu aan de beoogde versterkingen, hun zaakwaarnemers en hun clubs. Voor het aantrekken van spelers is FC Groningen overigens niet afhankelijk van spelersverkopen. Mede dankzij de steun van investeerders met een groen-wit hart kan de club zich nu al actief op de transfermarkt begeven. Neemt niet weg dat de verkoop van één of meer spelers zeer wenselijk is voor de vermogenspositie.

Drie nieuwelingen

FC Groningen voert onderhandelingen over een aanvallende rechtsback, een creatieve aanvaller en een spits – de Bosnische Spanjaard Kenan Kodro – die Mimoun Mahi kan vervangen. De verdediger zal geen aankoop worden, want de technische leiding wil de ontwikkeling van enkele aanstormende talenten niet dwarsbomen. Ter overbrugging wil de club daarom een speler voor een seizoen huren. Nieuweling Mike te Wierik is momenteel de enige in de selectie die de rechtsbackpositie volwaardig kan invullen. Te Wierik speelde het afgelopen seizoen bij Heracles Almelo als centrale verdediger, maar maakte eerder vooral als rechtsback indruk bij de Tukkers. De creatieve speler die FC Groningen op het oog heeft, is een groeibriljantje. Een jonge speler van wie de club verwacht dat hij vrij snel van meerwaarde kan zijn voor het eerste elftal.

Sørloth

Trainer Ernest Faber vertelde drie weken geleden in deze krant rekening te houden met het vertrek van zes spelers: Sergio Padt, Etienne Reijnen, Simon Tibbling, Mimoun Mahi, Bryan Linssen en Alexander Sørloth. De laatste is inmiddels in ruil voor een bescheiden transfersom naar FC Midtjylland vertrokken. FC Groningen heeft zoals gebruikelijk een doorverkooppercentrage bedongen, want de technische staf sluit niet uit dat de spits in Denemarken alsnog tot bloei komt. Voor de andere vijf mogelijke vertrekkers is geen concrete belangstelling (meer). Dat kan echter weer razendsnel veranderen. De ene transfer lokt vaak de andere uit: het bekende domino-effect.

Beloften

FC Groningen maakte twee weken geleden de nieuwe selecties van de zes opleidingsteams bekend, maar probeert met name het beloftenteam verder te versterken. Werd vorige week met Pelle Boevink (19, ex-FC Twente) een derde keeper aan de selectie toegevoegd, de club hoopt ook nog een verdediger en een aanvaller aan te trekken. De gesprekken lopen al een tijdje.