Tussenstand Grote Groninger Gebouwenenquête

GRONINGEN - Ruim 3500 stemmen onderweg and still counting. Juni is traditioneel de maand van de Grote Groninger Gebouwenenquête, georganiseerd door de Stichting DAG, Platform GRAS en de Groninger Gezinsbode.

Dat betekent dat er weer vol gestemd kan worden op een aantal genomineerde nieuwe Groninger gebouwen. Drie gebouwen strijden op dit moment om de koppositie. Maar met nog een aantal dagen te gaan kan er nog veel gebeuren. Wat is volgens het Groninger publiek het beste nieuwe gebouw van 2017?

Koplopers

Drie gebouwen staan aan kop in de 22ste editie van de Grote Groninger Gebouwenenquête: The Energy Academy Europe van De Unie Architecten in samenwerking met Broekbakema in opdracht van VGI Rijksuniversiteit Groningen en uitgevoerd door Friso Koopmans Bouwgroep; de Stadsvilla’s en appartementen aan de Oosterhamrikkade van zofa architecten, in opdracht van KUUB en Nijhuis Noord, uitgevoerd door Nijhuis Noord; Vapiano van vector-i in opdracht van de gemeente Groningen en uitgevoerd door BAM Bouw & Techniek en Verbaan Systems.

Stemmen kan nog

Net als in andere jaren leeft de enquête volop. Stemmen komen overal vandaan, al komen de meeste natuurlijk uit de stad Groningen. En zoals altijd zijn er de nodige lobby’s gaande. Opdrachtgevers, aannemers en architecten tonen hun betrokkenheid en roepen hun achterban op om te stemmen. Dat stemmen kan trouwens nog tot vrijdag 23 juni, klokslag 17.00 uur.

Gouden Kiezel

Naast de dertien genomineerden voor de ‘grote’ prijs, wordt er ook gestreden om de Gouden Kiezel: de prijs voor het beste kleine bouwwerk of transformatie van 2017. Voor deze categorie zijn vijf projecten genomineerd. Twee daarvan gaan fier aan kop: de optopping van Utopia door AAS architecten en de optopping Kijk in t Jatstraat, ontworpen door Tonnis Bouman.

Vakjury

Naast het publiek buigt ook een vakjury zich over de genomineerde gebouwen. Dit jaar wordt deze gevormd Jelle De Jong (J.O.N.G. architecten), Vincent Taapken (New Industry) en Rodina Fournell (BuroStek). De uitslag van zowel de vak- als de publieksjury worden vrijdag 23 juni om 17.00 uur bekendgemaakt in het Groninger Forum aan het Hereplein.

DAG

De Grote Groninger Gebouwenenquête is onderdeel van de Dag van de Architectuur Groningen (DAG) die 23 en 24 juni plaats vindt. Rond deze dagen vinden diverse activiteiten plaats in de stad Groningen. Het programma bevat een bijzondere fietstocht, een bustocht langs alle genomineerde gebouwen, diverse rondleidingen en twee geweldige films. Zie voor het gehele programma www.dagvandearchitectuurgroningen.nl. De Dag van de Architectuur is georganiseerd door de Stichting DAG en Platform GRAS.