Inschrijving Hendrik de Vriesstipendium 2017 geopend

GRONINGEN - De gemeente Groningen heeft maandag de inschrijving voor het Hendrik de Vriesstipendium geopend. Jonge kunstenaars kunnen tot en met 24 september hun plan insturen.

De gemeente Groningen reikt het stipendium met ingang van de cultuurnota 2017-2020 elk jaar uit op het gebied van zowel de beeldende kunst als de literatuur. Voorheen was het stipendium het ene jaar op de literatuur gericht en het andere jaar op beeldende kunst. Het is dit jaar dus voor het eerst dat deelnemers aan beide genres tegelijk mee kunnen doen, indachtig het dubbeltalent van Hendrik de Vries. Talenten kunnen zich aanmelden door op de website van de gemeente Groningen een plan voor nieuw werk in te dienen.

Kernjury

Burgemeester en wethouders benoemen voor elke cultuurperiode een kernjury van vier leden. Voor de komende jaren zijn dit voorzitter/ directeur Andrea Moeller van Media Art Friesland, beeldend kunstenaar Aimée Terburg, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Matthijs Sanders (RUG) en Barend van Heusden, hoofd faculteit Kunst, Cultuur en Media van de Rijksuniversiteit Groningen en vertegenwoordiger van de Hendrik de Vriesstichting. Daarnaast wijst de juryvoorzitter jaarlijks twee aanvullende juryleden aan. Voor 2017 zijn dit: Joost Oomen, voormalig winnaar van het stipendium en voormalig stadsdichter van Groningen, en beeldend kunstenaar Eva Weerts.

Hendrik de Vriesstipendium

Het Hendrik de Vriesstipendium bestaat sinds 1986. De gemeente Groningen heeft het stipendium ingesteld als aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Voor de literaire prijs is dit bedrag inclusief 2500 euro aan kosten voor het uitgeven van het literair werk.

Talentontwikkelingsprogramma

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen. De prijsuitreiking vindt zaterdag 9 december plaats tijdens het talentevent Wildvang bij het CBK Groningen.