Speeltuin BSV Helpman-Oost is rookvrij

GRONINGEN - De speeltuin van buurt- en speeltuinvereniging (BSV) Helpman-Oost aan de Groenesteinlaan in Groningen is sinds woensdag rookvrij.

Door Marc Jansen

Dit is de verdienste van oud-voorzitter Bert Jobing. “Hij heeft op 19 mei afscheid genomen als voorzitter. Omdat hij het na bijna veertig jaar tijd vond het stokje door te geven”, vertelt Ine Vlasveld, een van de twee interim-voorzitters van BSV Helpman-Oost (de andere is Johan Havinga). “Hij wilde nog eenmaal een statement maken. Al was het maar omdat we hiermee de eerste rookvrije speeltuin in de gemeente Groningen zijn.”

Rookvrije generatie

Jobing werkte in het voortraject samen met Longfonds, een van de initiatiefnemers van de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Woensdag werden in het bijzijn van circa negentig leerlingen van openbare basisschool Joseph Haydn twee borden onthuld met daarop de tekst; ‘Dit terrein is ROOKVRIJ - Op weg naar een rookvrije generatie’. Ouders en leerkrachten reageerden goedkeurend, stelt Vlasveld, die ook secretaris van BSV Helpman-Oost is. “Dus we denken wel dat dit een goed idee is geweest.” Ze voegt eraan dat het niet de bedoeling is te controleren, laat staan te handhaven. “Dat kan ook niet. Dit is namelijk geen rookverbod. Maar we willen wel duidelijk maken dat kinderen recht hebben op een rookvrije plek om te spelen.”

Openingstijden

De speeltuin is van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur geopend. Op zaterdag is de speeltuin van 10.00 tot 18.00 uur geopend, op zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Stichting Gemeenschappelijk Stedelijk Beheer (SGSB) beheert de speeltuin.