Jason Short en Emilio Martinez hebben ‘kinderlijk plezier in bewegen’

GRONINGEN - Jason Short en Emilio Martinez geloven dat we geboren zijn om te bewegen. Alleen is bij de meesten van ons dit instinct in slaap gesukkeld. Martinez en Short schudden het graag wakker, met trainingen die léuk zijn. Buiten de muren van de sportschool…

Door Arjen J. Zijlstra

Human flags, front levers, handstand push-ups. Het is zomaar een greep van mooie namen uit de vele calisthenics-oefeningen. De sport die je op straat, op speeltuintoestellen of in workout parks (in Stad zijn er al twee) kunt doen. “Calisthenics is trainen met je eigen lichaamsgewicht”, zegt Emilio Martinez. “En de oefeningen variëren van standaard push ups tot wat je maar kunt bedenken. Eigenlijk is het al zo oud als de mensheid.” Jason Short: “Maar het is in de negentiende eeuw door een Duitser met een turnachtergrond echt verder ontwikkelt als aparte discipline. Veel later is het over komen waaien naar Amerika als zogeheten street workout.” Martinez: “Vooral in de getto’s, waar mensen niet veel middelen hebben en moeten gebruiken wat voor handen is.” Op het internet zijn veel filmpjes en afbeeldingen te vinden met mensen die indrukwekkende calisthenics-oefeningen doen. Waarbij een van de meest tot de verbeelding sprekende de ‘human flag’ is. Hierbij hangt iemand als een ‘vlag’ zijwaarts aan een paal of hek alsof zwaartekracht niet bestaat. Short: “Maar wij richten ons meer op beginners. Die willen we zelf laten ontdekken hoe leuk bewegen is. Zodat het niet iets is wat je moet doen, maar wat je wílt doen.

Familie

Short: “Het zou ook eigenlijk niet een workout moeten heten, maar een funout. We willen mensen weer terugbrengen naar dat gevoel van de kindertijd, waarin je het heerlijk vond om te bewegen. Zowel bij onze groepstraining als wanneer we iemands personal coach zijn. Hierbij hebben Emilio en ik elk onze eigen stijl. Als iemand zich aanmeldt, willen we aan de hand van een gesprek eerst ook een beeld krijgen van waar iemand staat qua fitheid en hoe iemands denkwijze is. En wat zijn of haar doelen zijn. Dan ontdekken we ook of wij de geschikte coach(es) zijn voor diegene.” Waarin zit hem dat speelse dan? Martinez: “We combineren de oefeningen ook wel met spelletjes. Dan doe je bijvoorbeeld tikkertje waarbij als je aangetikt wordt een push up moet doen. Dan voelt het niet als trainen. Maar het zit hem vooral heel erg in de sfeer van een tribe, een familie. We zeggen ook altijd: als je met ons gaat trainen word je beschouwd als familie.” Short: “Dat moet je altijd voelen bij een training. Dat je je thuis voelt. Dan kan je soepeler en makkelijker bewegen. Als je ontspannen bent, is het ook makkelijker om nieuwe dingen uit te proberen. Zo van: oké, dat lijkt me wel erg uitdagend, maar ik wil het best proberen.” Want ‘fun’ of niet, deze trainers matten je wel af – zonder dat je er zelf erg in hebt.

Prikkel

Short was vroeger vooral verslingerd aan gewichten en trainingsapparaten en zag Calisthenics niet echt zitten. “Ik dacht: dat is te moeilijk voor mij. Maar op aandringen van een vriend ben ik toch een keer met hem meegegaan. Ik zag hoe hij de muscle up deed, waarbij je je optrekt aan een stang en met je bovenlichaam erbovenuit komt, dat wilde ik toen toch ook weleens proberen. Nou, die dag deed ik mijn eerste muscle up en ik was in één keer verslaafd! Ik dacht: dit is pas uitdaging, dit wil ik altijd doen. Het geeft een ander soort prikkel in je lichaam. Je voelt je blij als je het gehaald hebt.” Martinez: “Maar toen had je deze trainingsparken zoals aan de Vrydemalaan en Oosterhaven nog niet. Ik ben een paar jaar geleden met een groepje vrienden begonnen om wekelijks te trainen. Gewoon in de speeltuin. Daar heb ik alles geleerd. En daarnaast gingen we ook overal op straat van alles uitproberen. Die containers hiernaast bijvoorbeeld, daar kun je best een oefening mee doen.”

Geen stoel

Inmiddels zijn er dus twee openbare plekken met trainingstoestellen in Groningen waar Stadjers hun Calisthenics-kunsten kunnen uitproberen. Short en Martinez hebben dit initiatief uiteraard ook van harte ondersteund. De gemeente, die het faciliteert, is onder andere gevoelig voor het argument dat het ook plekken zijn waar hangjeugd wat zinvols kan doen. Zoals hangen aan een rekstok. Maar Calisthenics is ook geschikt voor oudere mensen. Short: “Iedereen kan zijn eigen doelen stellen. Als je dat goed in stapjes verdeeld, dan kan je altijd wat bereiken.” Maar het hoofddoel blijft plezier in bewegen krijgen. Want hoe meer je beweegt hoe beter je in je vel gaat zitten, aldus deze trainers. Martinez zelf gaat vrij ver hierin, want er is in zijn huis bewust geen stoel te vinden. “Ik zit dan met mijn laptop op de grond te werken en daardoor moet ik regelmatig verzitten. Zo blijf je niet steeds in dezelfde houding. Dat doe ik omdat ik het leuk vind, ik heb er plezier in. Ook in onze trainingen proberen we de deelnemers het kinderlijke plezier in bewegen, dat instinct, weer te laten ervaren. Dan ga je ook buiten de trainingen om meer bewegen, omdat je het zélf graag wilt!” Geïnteresseerd? Meer informatie op: movementinstinct.com. Meer interviewportretten van de hand van Arjen J. Zijlstra