Oud-Gezinsbode-redacteur schrijft inspiratieboek over levensvragen

GRONINGEN - Vijftien jaar lang werkte Hans Berens (61) als journalist voor de Groninger Gezinsbode. Sinds twee jaar doet hij dingen waar hij vroeger niet aan toe kwam, zoals het schrijven van een boek.

Hans Berens, die in 1988 afstudeerde als sociaal filosoof, kijkt terug op een prachtige tijd bij de Gezinsbode: “Groningen is een creatieve, innovatieve en sociale stad, ondanks het toeslaan van het neoliberalisme. Van Stadjers wordt zelfredzaamheid verwacht, ook als ze tot weinig in staat zijn. Daarentegen leven mensen met heel uiteenlopende achtergronden hier over het algemeen vreedzaam samen. Groningen vormt geen voedingsbodem voor extremisme.”

Groninger tram

Zijn mooiste klus vond hij het verslaan van de bestuurscrisis in de herfst van 2012, die kort terugkomt in zijn boek. “Het lot van de tram en daarmee ook van wethouder Karin Dekker, werd bepaald in de woonkamer van Stadspartij-raadslid Robert Prummel en een zaaltje in de horecagelegenheid van VVD’er Dick Jager. In de raad weigerde een meerderheid, de ‘antitramcoalitie’, aan de hand van cijfers en feiten over de tram te praten. Die ‘coup’ werd georganiseerd door drie partijen die de term ‘democratie’ in hun partijnaam voeren: D66, VVD en CDA. Ze behaalden een gestolen overwinning. Nou ja, niemand rouwt om het afblazen van het project, een paar politici zijn gepromoveerd, een paar afgehaakt en daar bleef het bij. Groningen is qua nieuws een rustige stad. Geen oedeembuikjes van hongerende kinderen in Groningen, geen mensen die uit hun huis worden gesleept en geëxecuteerd. De commotie rond de nieuwe zuidelijke ringweg verdwijnt als die weg er eenmaal ligt. Het Forum wordt een prachtig gebouw. Of het succesvol wordt, hangt nu helemaal af van de invulling en programmering.”

Aprilgrappen

En toen was er opeens een boek? “Het idee om een boek te schrijven over iemand die flink de fout in is gegaan en desondanks begrip en zelfs sympathie opwekt, zat al twintig jaar in mijn hoofd maar ik kwam er niet aan toe. Naast de journalistiek houd ik, samen met mijn echtgenote, al 25 jaar Schotse hooglander runderen in natuurgebieden, tussen Waterhuizen en Kropswolde. Met opgroeiende kinderen, destijds 145 van die dieren en 22 drukke uren in de journalistiek, kwam ik destijds niet verder dan de inhoudsgave. In de journalistiek beschrijf je vooral wat anderen doen en ergens van vinden. Zelf geef je hooguit een mening in een commentaar. Mijn mooiste klus was elk jaar het bedenken van een 1-aprilgrap, samen met Hans Meles. Blijven schrijven lag voor mij voor de hand.”

Isolement

Het boek ‘De verliezer’, ondertitel ‘Kroniek van zeven zonden’ gaat over een jonge Stadjer die tijdens een dagje in Groningen, met name in het Noorderplantsoen, mijmert over roerige jaren. Een aantal jaren leidde hij een zwerversleven. Hij dacht heel goed in isolement te kunnen leven en vertoonde ongewoon gedrag, zoals het stalken van ‘eigenwijze’ mensen in supermarkten. In een moment van woede heeft hij een meisje waarmee hij een relatie kreeg, een duw gegeven, waardoor zij haar nek brak en overleed. Na een gevangenisstraf zoekt hij een nieuwe weg in zijn leven. Christus en Marx zijn voor hem inspiratiebronnen. Voor het eerst in zijn leven gaat hij werken, als vrijwilliger in een verzorgingstehuis. Daarnaast schrijft hij een boek, maar hij ziet op tegen de publiciteit die rond dit boek kan ontstaan. Daarom besluit hij aan het eind van het boek om dit te verbranden.

Autobiografisch?

Is het boek autobiografisch? “Dat is zo’n boek altijd in zekere mate. Net als de hoofdpersoon in mijn boek ben ik een mijmeraar. Inmiddels ben ik bezig aan een tweede boek. In het appartement van een man van negentig jaar staat alleen nog een lijkkist. Voordat die man in die kist gaat liggen en een overdosis slaappillen inneemt, schrijft hij een lange brief aan zijn kinderen, die hij al 45 jaar lang niet heeft gesproken. Hij vertelt daarin over zijn werk dat voor de internationale veiligheid van belang was, over hun toenemende conflicten, en over zijn dubbelleven in de VS. Uiteindelijk blijken vader en kinderen meer overeenkomsten dan verschillen te hebben: ze zijn allemaal maatschappelijk betrokken, geven niet om geld en goederen, maar vooral zijn ze allemaal koppig.” ‘De verliezer’ kost € 18,95 en is verkrijgbaar via de Groningse uitgeverij Palmslag (www.palmslag.nl).