Start bouw wooncomplex Patrimonium op terrein voormalig Innersdijk in Beijum

GRONINGEN - Wethouder Mattias Gijsbertsen en twee toekomstige bewoners geven woensdag 14 juni om 13.00 uur het startsein voor de bouw van een wooncomplex op het terrein van het voormalige zorgcomplex Innersdijk in Beijum.

Het nieuwe wooncomplex wordt in opdracht van Christelijke Woningstichting Patrimonium gebouwd.

De Zijlen

PlegtVos en ITBB realiseren in totaal 48 wooneenheden en enkele wijkvoorzieningen in het nieuwe aardbevingsbestendige gebouw. Patrimonium zal 24 appartementen verhuren aan zorginstelling De Zijlen; voor mensen met een verstandelijke beperking. Patrimonium zal zelf  24 seniorenwoningen verhuren. De gemeente Groningen huurt de begane grond. Hier komen het WIJ-team Beijum en de buurthuizen Heerdenhoes en Kleihorn.

Passief energieverbruik

Dit multifunctionele gebouw, ontworpen door Oving Architecten, wordt qua energieverbruik passief. Dit betekent dat één persoon of drie theelichtjes tien vierkante meter verwarmen. Met andere woorden: wanneer een 4-persoonshuishouden in een kamer van veertig vierkante meter zit, verwarmt het de kamer zelf. De schil heeft een zeer hoge isolatiewaarde, er wordt een bodemwarmtepomp toegepast en het dak ligt volledig vol zonnepanelen. Het gebouw is op 2 cv-ketels na geheel gasloos en is zo ontworpen dat deze ketels in de toekomst eenvoudig kunnen worden vervangen voor een andere oplossing. Als gevelafwerking worden minerale Ecoshapes aangebracht in een kleurrijk patroon. Deze shapes zijn aanzienlijk minder milieubelastend dan conventionele materialen. Het is de bedoeling dat het gebouw in het voorjaar van 2018 klaar is.