Varkens in De Meeuwen

GRONINGEN - Bewoners van de Groningse wijk De Meeuwen verwelkomden vorige week hun nieuwe buurtgenoten: vier varkens.

Door Marissa van Dijk

Om de bewustwording rondom vlees te vergroten zullen vier stadsboeren en hun wijkgenoten de varkens de komende acht maanden verzorgen. Vervolgens gaan ze naar het slachthuis. “Jet Kotelet, of wat dacht je van Bram Ham?” Grappend worden voorstellen gedaan voor potentiële namen voor de vier tijdelijke nieuwe buren van de Groningse wijk de Meeuwen. “Donald Trump! Dat zal hem leren met zijn klimaat toestanden. Of toch Willem-Alexander?” Bewoners en belangstellenden staan bij het met schrikdraad omheinde veldje naast de Europaweg te wachten tot de varkens losgelaten worden. Kinderen gluren tussen de openingen in de aanhanger om alvast kennis te maken met de drie zusjes en hun broertje. Pas vier maanden oud en al ruim 30 kilo. “Nog vier minuten jongens”. Edwin Spa, boer en marktkoopman, voert de spanning een beetje op. Er klinkt luid gejuich. De andere leden van het gezin Spa lopen rond op het terrein en beantwoorden vragen van omstanders. “Mogen de varkens brood eten? Wanneer begint het knuffelen? Waarom is er geen modderpoel?” De varkentjes komen van de boerderij van Spa in Uithuizermeeden. Daar runt hij sinds 2011 een kleinschalig varkensbedrijf.

Van idee naar werkelijkheid

Uit de aanhanger komt luid gepiep. De varkens duwen elkaar aan de kant om hun snoeten door de openingen te steken. Ook de kinderen duwen en gillen. “Hebben ze stress misschien?”, vraagt een bezorgde omstander aan Spa. “Nee hoor, dit type landvarken heeft niet zo snel stress. Daarom zijn ze ook zo geschikt voor een project als dit.” Een van de vier stadsboeren uit de wijk, Eric, glundert terwijl hij zijn buurman bedankt voor alle hulp. “Het is gelukt, ze zijn er!” Wat begon met een wild idee is nu werkelijkheid. “Het is niet bedoeld als kinderboerderij, juist niet”, aldus stadsboer Eric. “Wij gunnen het onze kinderen dat ze leren waar het vlees op hun bord vandaan komt, de hamburger krijgt op deze manier een gezicht.” Tegenstanders zijn er ook. In de speciale Waddenvarkens app-groep van de buurt klaagde een onbekende buurman over het ‘beschadigd’ raken van zijn kind. Het zou zich gaan hechten aan de varkens en daarna verdrietig zijn als ze geslacht worden. Want dat de vier nieuwe buurtbewoners geslacht gaan worden, dat staat vast. Over een maand of acht komt Spa de varkens ophalen voor het slachthuis. De buurt krijgt dan eerste keus in het vlees, de rest wordt in de marktkraam verkocht. “Ja, de mensen gaan zich hechten, en dat mag ook. Het zijn sociale en lieve beesten. Dat hoort allemaal bij het proces van bewustwording. Wat ik wil laten zien is dat deze vier varkens niet anders zijn dan de twaalf miljoen anonieme varkens die elk jaar worden geslacht en opgegeten”, zegt Spa nuchter.

Welkom

“Tien, negen, acht, zeven……..” Spa begint luid af te tellen. Camera’s worden gericht, hoofden draaien verwachtingsvol richting de aanhanger. De omstanders, kinderen en volwassenen, tellen hardop mee: “Zes, vijf, vier, drie, twee, een…… welkom jongens!” In koppeltjes van twee lopen de varkens op hun gemakje de aanhanger uit en beginnen met waarvoor ze gekomen zijn, eten. De staarten in de krul, neuzen in het groen. Er wordt al wat gewroet en een varkensrug wordt ruw tegen het nachtverblijf geschurkt. “Ze voelen zich senang”, met zijn armen over elkaar en een lach op zijn gezicht kijkt Spa naar zijn biggen. “Ik heb er alle vertrouwen in.”

Waddenvarkens

“Heeft het dier wel een goed leven gehad?”, was de vraag die de kinderen van Spa tijdens het eten regelmatig stelden. Hoewel er biologisch gegeten werd kon geen eenduidig antwoord gegeven worden. Wat volgt is een aantal bezoeken aan biologische boerderijen, het besef dat het anders moet en vervolgens het besluit om het zelf te gaan doen.  In juni kwamen de eerste vier varkens op de boerderij wonen. Dit groeit al snel uit tot een kleinschalig varkensbedrijf waar op duurzame en diervriendelijke wijze Bonte Bentheimer varkens gehouden worden. Spa volgt het traject van big tot slager. Twee keer per week verkoopt hij zijn producten in een kraam op de vismarkt.  Het houden van varkens in de wijk De Meeuwen is een nieuw project met als doel het bewustzijn rondom vlees te vergroten.