‘Raad zoekt Vrouw’ in Groningen

GRONINGEN - De gemeenteraad start de campagne ‘Raad zoekt Vrouw’. De campagne wil Groningse vrouwen interesseren voor het werk als raadslid. Meer vrouwen in de gemeenteraad, derhalve.

De gemeenteraad van Groningen telt nu 26 mannen en dertien vrouwen. Precies één op de drie raadsleden is vrouw, het landelijk gemiddelde ligt nog lager. “Dat moet beter”, vindt D66-raadslid Wieke Paulusma, één van de initiatiefnemers van ‘Raad zoekt Vrouw’. “Na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zou de verhouding in Groningen fiftyfifty moeten zijn. De gemeenteraad moet een goede afspiegeling zijn van de inwoners. Even divers als de stad zelf.”

Female touch

Meer vrouwen in de raad is beter voor de politieke besluitvorming, zegt Inge Jongman, fractievoorzitter van de ChristenUnie. “Uit onderzoek blijkt dat je als raad met een goede man-vrouwverhouding beter afgewogen besluiten neemt. Mannen focussen op andere dingen.” VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge vult aan: “Vrouwen kunnen met hun 'female touch' van grote waarde zijn als volksvertegenwoordiger. Daar waar mannen vaak meteen vooraan staan, twijfelen vrouwen eerder. Vaak onterecht. Niet twijfelen, gewoon doen!"

Mannending

De Groningse campagne ‘Raad zoekt Vrouw’ wil afrekenen met de vooroordelen over vrouwen en politiek. “Het idee bestaat soms nog dat politiek een mannending is”, vertelt PvdA-fractievoorzitter Carine Bloemhoff. “Dat mannen er beter in zijn. Of dat je het raadswerk niet kunt combineren met werk en kinderen. Maar beide is niet waar. Het is hard werken maar hartstikke leuk omdat je zaken voor elkaar krijgt voor mensen in de stad."

Meet & Greet

De campagne begint donderdag 29 juni (19.00 uur) met een Meet & Greet in het stadhuis met PvdA-Kamerlid en columniste Kirsten van den Hul en Marja Doedens, COO van IT-bedrijf Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe en voorzitter van MKB Groningen. Op het programma staan onder meer een speeddate met beide vrouwen en raadsleden, en een speedronde door het stadhuis onder het mom ‘Waar gebeurt het?’. Aanmelden is niet nodig, iedereen kan zo het stadhuis binnen.

Kieslijst

De organiserende raadsleden hopen dat veel vrouwen zich na de Meet & Greet bij een politieke partij aanmelden. “Er kunnen alleen maar meer vrouwen in de gemeenteraad komen als partijen ook meer vrouwen op hun kieslijst zetten”, zegt Marjet Woldhuis, fractievoorzitter van 100% Groningen. “Dat hebben de partijen zich ook voorgenomen. Vrouwen die straks echt geïnteresseerd zijn en bij politieke partijen aankloppen komen in een warm bad terecht.”

Politieke kleur

‘Raad zoekt Vrouw’ wordt breed gedragen in de Groningen gemeenteraad. “Een meer representatieve raad is een belangrijk item”, zegt Glimina Chakor, raadslid voor GroenLinks. “Velen vinden een meer diverse raad noodzakelijk. Dat staat los van politieke kleur.” Meer meer informatie over ‘Raad zoekt Vrouw’ op Facebook: Raadzoektvrouw.

Groninger Gezinsbode