'Papier ontvouwd. Groningers en hun papier' in GRID

GRONINGEN - In GRID Grafisch Museum in Groningen wordt zaterdag 17 juni de expositie ‘Papier ontvouwd. Groningers en hun papier’ geopend. GRID Grafisch Museum Groningen schenkt hierin aandacht aan het grafische basiselement papier.

De geschiedenis van papier in Europa begint ruim zeven eeuwen geleden. In Groningen schakelt men iets later over van perkament op papier, maar ook daar lusten ze er na verloop van tijd wel ‘pap’ van.

Het fenomeen papier

Bezoekers van de expositie ‘Papier ontvouwd. Groningers en hun papier’ krijgen aan de hand van vijftien onderwerpen een beeld van het fenomeen papier en de impact die dit medium in Stad en Ommeland heeft gehad. Van de oudste papieren documenten uit de Groninger Archieven en hun betekenis tot het intrigerende papieren netwerk van vriendenboekjes op de universiteit. Van het voorname schrijfkabinet van een VOC-ambtenaar tot de luidruchtige achttiende-eeuwse papiermolen Werklust, waar op grote schaal papier uit lompen werd gemaakt. Van de stakingen in de strokartonindustrie tot de overval op een papiertransport in WOII. Van volgestouwde archieven, inclusief ongedierte, tot de verfijnde ornamenten van papierstuc in woonhuis en station. En van de plakkaten op grauw papier ten tijde van de Reformatie tot het exclusieve én duurzaam geproduceerde verpakkingsmateriaal van nu.

Paper Princes

De tentoonstelling, mede mogelijk gemaakt door NWO, is onderdeel van het project ‘Paper Princes’ van RUG onderzoeker Dr. Megan K. Williams. Studenten en promovendi van de faculteit Geschiedenis deden vooronderzoek, verzorgden bijdragen voor de catalogus en participeerden in de totstandkoming van de museale presentatie. Bruikleengevers zijn onder meer RHC Groninger Archieven, Universiteitsbibliotheek Bijzondere Collecties, Veenkoloniaal Museum Veendam, Groninger Museum, Gemeente Groningen, Stichting Monument en Materiaal, NDE Natuureducatie-Centrum, ESKA, Restaul’art. GRID presenteert in de zomermaanden een randprogramma met onder andere workshops. De expositie loopt tot en met 17 september.