In Stad | Martin Scorsese

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

In Groninger Forum aan het Hereplein zijn deze zomer vier meesterwerken van filmregisseur Martin Scorsese te zien. Het gaat om ‘Taxi Driver’ (11, 15 en 30 juli), ‘Goodfellas’ (16, 25 en 28 juli), ‘Raging Bull’ (18, 22 juli en 1 augustus) en ‘Silence’ (23 juli, 5 en 6 augustus). Aanleiding voor de serie is de eerste grote overzichtstentoonstelling over Scorseses werk, leven en passie bij filmmuseum EYE in Amsterdam, nog te zien tot 3 september. Een indrukwekkende tentoonstelling met een groot aantal filmfragmenten aangevuld met vierhonderd objecten en documenten uit de privécollecties van Martin Scorsese en Robert de Niro. Opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York, schetst Scorsese in zijn films een pakkend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. Soulmates Robert de Niro en Leonardo DiCaprio spelen vaak rollen vol wantrouwen, angst, verraad en geweld. Op de tentoonstelling zag ik de handschoenen en boks-shorts die Robert de Niro droeg in ‘Raging Bull’. Ook te zien is de Gouden Palm, de prijs die Scorsese in 1976 kreeg op het filmfestival van Cannes voor zijn film ‘Taxi Driver’.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71508" align="aligncenter" width="383"]Gouden Palm voor 'Taxi Driver'. Gouden Palm voor 'Taxi Driver'.[/caption] In die film speelt Robert de Niro de rol van taxi-chauffeur Travis Bickle als getraumatiseerde Vietnamveteraan. Bickle is één van de vele personages van Scorsese die overhoop liggen met de samenleving. Hij trekt eenzaam ten strijde tegen de verloedering in de stad en draait (getooid met een Mohawk-hanenkam) volledig door.

Fotogalerie Lichtzone

De maand juni staat in Fotogalerie Lichtzone aan de Oude Kijk in 't Jatstraat 36 traditiegetrouw volledig in het teken van fashion-, model- en portretfotografie. Verschillende fotografen presenteren hun fotowerk. Alles komt aan bod: portret, mode, naakt, erotiek en andere vormen van modelfotografie.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71507" align="aligncenter" width="430"]Foto Anja Datema in Fotogalerie Lichtzone. Foto Anja Datema in Fotogalerie Lichtzone.[/caption] Het hoogtepunt vindt plaats op zondag 11 juni wanneer de galerie van 11.00 tot 18.00 uur is opengesteld voor modellen en fotografen. Er wordt dan in de galerie genetwerkt en er is volop ruimte voor spontane fotoshoots in de omgeving van de galerie. Fotogalerie Lichtzone is van woensdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
Meer columns van Jos Jansen op de Haar