Jeugdteams FC Groningen op hoger niveau

Groningen - [caption id="attachment_71495" align="alignright" width="155"] Caspar Dekker. Foto: Wim Masker[/caption]

GRONINGEN - Hij wuift alle credits weg. Dat de jeugdteams van FC Groningen afgelopen seizoen aanzienlijk beter hebben gepresteerd dan vorig seizoen, kun je hem niet toeschrijven, vindt Caspar Dekker, sinds afgelopen zomer hoofd opleiding. “Onze onder 12 is het enige team dat alleen met mijn invloed te maken heeft gehad”, stelt de 46-jarige Haarlemmer, die is neergestreken in Paterswolde.

Door Wim Masker

Zijn vrouw en hun drie schoolgaande zonen zijn in Haarlem blijven wonen. Paradoxaal genoeg zien ze hem nu meer dan toen hij nog jeugdtrainer bij AZ was. “Dat was wel even wennen voor iedereen”, zegt hij met een glimlach. “Ik ben een workaholic. AZ was vlak om de deur, ik reed er zo naartoe als daar aanleiding toe was. De afstand Haarlem-Groningen belet mij dat.” Zoals het een gepassioneerde workaholic betaamt, maakt hij lange dagen in Groningen. In zijn vakantiehuisje bij een boerderij in Paterswolde is hij vaak alleen maar om te slapen.

Plezier

Dekker vindt het allerbelangrijkste voor jeugdspelers dat zij vrij kunnen zijn tijdens hun ontwikkeling, dat ze plezier hebben in hun sport. “Trainingen moeten uitdagend zijn voor de spelers. We moeten ze leren zelf oplossingen te vinden en hen niet alles aandragen. Dat bevordert hun creativiteit.” “In de onderbouw – de teams voor spelers onder 12, 13 en 15 jaar – doen we veel met variatie van ondergronden en laten we onze talenten ook met andere sporten in contact komen. Daar zijn we ‘variatief’ bezig, een woord dat Bote Talsma (trainer onder 15; WM) heeft verzonnen.”

Twin Games

FC Groningen heeft vijf jeugdelftallen. Het jongste elftal, de onder 12, leek een doorsneelichting. Na een moeizame start maakte het ploegje van trainer Byron Bakker een sterke ontwikkeling door, als geheel maar ook individueel. Het elftal eindigde op het een na hoogste niveau als derde achter de onder 13-teams van Go Ahead Eagles en Cambuur. Bijna alle spelers stromen door naar de onder 13. FC Groningen gaat volgend seizoen als eerste noordelijke profclub met zijn onder 12 deelnemen aan de zogenoemde Twin Games. Clubs spelen dan met twee teams van acht, elk op een half speelveld, simultaan tegen elkaar. De scores van beide wedstrijdjes worden bij elkaar opgeteld. “We hebben voor het nieuwe onder 12 twintig spelers aangetrokken”, vertelt Dekker, “waaronder drie jongere spelers. Het aantal trainingen gaat terug van vier naar drie per week, zodat er ruimte ontstaat voor een extra wedstrijd of andere activiteiten.”

Uitzonderlijke lichting

FC Groningen onder 13, geboortejaar 2014, is qua gemiddeld niveau een uitzonderlijke lichting met buitengewoon veel technisch vaardige én strijdvaardige spelers. Het elftal van de nieuwe trainer Menno van Dam eindigde knap derde achter de jeugdtopclubs Ajax en AZ. Maar liefst dertien spelers stromen door naar FC Groningen onder 15, het eindpunt van de regionale opleiding. Het is Dekkers ideaal dat talentjes die bij onder 12 instromen de gehele regionale opleiding doorlopen. Bij een gebrek aan een apart team voor spelers onder 14 jaar is dat echter lastig te realiseren. “Met pijn in het hart hebben we afscheid genomen van diverse spelers die ook goed kunnen voetballen. Sommige jongens vervolgen hun opleiding bij een andere profclub.”

Finse jeugdinternational

FC Groningen onder 15 slaagde er net niet in om de eredivisie te behalen. Met een team dat volgend seizoen voor 65 procent uit eerstejaars bestaat, gaat trainer Bote Talsma een nieuwe poging wagen om op het hoogste niveau te komen. Van de tweedejaars stromen negen spelers door naar de onder 17, de leeftijdsgroep waarin FC Groningen voor het eerst ook talenten van buiten de regio laat instromen. Het elftal van Sander van Gessel en Paul Matthijs had zich voor de winterstop voor de kampioenspoule geplaatst, waarmee toen al een plaats in de eredivisie veiliggesteld was. “Dat maakte het mogelijk spelers door te schuiven naar onze onder 19. Veel talenten hebben daardoor al waardevolle ervaring op een hoger niveau kunnen opdoen”, vertelt Dekker. “We hebben voor het nieuwe onder 17 één versterking aangetrokken: een Finse jeugdinternational, Oskari Sallinen. We proberen op korte termijn nog een speler toe te voegen aan deze selectie.”

Overtuigend

FC Groningen onder 19 is dit seizoen op overtuigende wijze teruggekeerd in de eredivisie. De ploeg van trainer Marcel van Buuren werd kampioen van de zogeheten eerste divisie hoog, de afdeling die direct onder de acht ploegen tellende kampioenspoule van de eredivisie valt. Een plaats bij de eerste zes had al volstaan om na de zomer weer in de veertien ploegen tellende eredivisie te kunnen starten. Dekker: “Het afgelopen seizoen waren er voor de onder 19 veel spelers van buitenaf aangetrokken. Voor de jongens die van amateurclubs overkwamen, bleek de overstap helaas vaak te groot. Met aangepaste programma’s konden ze de overgang naar vijf tot zeven keer per week trainen beter aan.” Voor de spelers die voor komend seizoen zijn aangetrokken, doelman Terence Meuwese van Ajax onder 17 en spits Deonell Jamie Affum van AZ onder 17, levert de overstap waarschijnlijk minder problemen op.

Beloftenteam erbij

Vanaf komend seizoen valt ook FC Groningen onder 23 jaar onder de verantwoordelijkheid van Dekker. Samen met de scouting is hij druk doende om dit team een kwaliteitsimpuls te geven. Vast staat dat de trainers Alfons Arts en Gerard Wiekens een nog jongere selectie tot hun beschikking krijgen. Met daarin een handvol spelers die ook nog voor FC Groningen onder 19 mogen uitkomen. “Ik verwacht dat we deze week een heel eind komen”, zegt Dekker, die op het moment dat u dit leest inmiddels in Arkansas zit. Vakantie? Wat dacht u? Workaholic.