Profielwerkstuk leerlingen Praedinus in race voor KNAW Onderwijsprijs

GRONINGEN - De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft het profielwerkstuk van Ezra Bekkering en Floran Brinkman van het Praedinius Gymnasium in Groningen genomineerd voor de KNAW Onderwijsprijs.

De KNAW Onderwijsprijs wordt dinsdag 13 juni uitgereikt in NEMO in Amsterdam. Dan wordt ook per profiel bekend welke werkstukken een eerste, een tweede en een derde prijs krijgen.

324 profielwerkstukken

De KNAW beoordeelde dit jaar 324 profielwerkstukken van 166 verschillende scholen. In de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek worden steeds drie prijzen verdeeld. De jury's waren onder de indruk van de hoge kwaliteit van de profielwerkstukken. Sommige werkstukken zouden niet misstaan als bachelorscriptie of zelfs als masterscriptie, stelden zij.

Studiebeurs

De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is 2000 euro, de tweede prijs 1500 euro, de derde prijs 1000 euro. Verder krijgen de docenten die de winnende leerlingen hebben begeleid, Michel Romijn en Mario Cioffi in het geval van Ezra en Floran,  een feestelijke masterclass bij de KNAW. De scholen van de winnende leerlingen ontvangen een officiële plaquette voor in de prijzenkast op school.

Werkstuk Ezra en Floran

Het werkstuk ‘Microbacteriële brandstoffen’ van Ezra Bekkering en Floran Brinkman viel op in de categorie Natuur & Gezondheid. Ezra en Floran bedachten welke suikers het beste zouden zijn voor bacteriën om om te zetten in stroom en testten hun hypothesen in de praktijk. Ze vergeleken hierbij zelf opgekweekte bacteriën uit wadmodder van Schiermonnikoog, tuingrond uit Niekerk en grachtwater uit Groningen. In de begeleidende brief schrijven ze dat er weken waren dat ze langer in het practicumlokaal verbleven dan in alle andere lokalen bij elkaar.