Ernest Faber verwacht forse renovatie selectie FC Groningen

GRONINGEN - FC Groningen heeft de afgelopen weken afscheid genomen van vijf spelers. Trainer Ernest Faber verwacht dat nog zes anderen de club verlaten. De kans is groot dat rond 1 september, wanneer de zomertransferperiode sluit, de helft van de selectie uit nieuwelingen bestaat.

Door Wim Masker

De eerste selectie van FC Groningen bestaat straks uit een kern van achttien spelers die bij blessures en naar trainingsbehoefte wordt aangevuld met talenten uit het beloftenteam. De inkrimping van de selectie kent een financiële noodzaak, maar past ook in het beleid. De club wil voor de grootste talenten uit de opleiding de afstand naar het eerste elftal verkleinen. Ernest Faber heeft geen problemen met een kleinere kern. “Voor de winterstop hadden we eigenlijk te veel spelers die de kwaliteiten hadden om in het eerste elftal te voetballen. Als trainer moet je dan wekelijks veel spelers teleurstellen. Als je Europees voetbal speelt is een kern van achttien te klein, maar dat spelen we niet.”

Mini-uittocht

FC Groningen nam bij de laatste competitiewedstrijd afscheid van vijf spelers: tweede doelman Stefan van der Lei, Desevio Payne, Tom Hiariej, Hedwiges Maduro en Jason Davidson. Faber houdt rekening met het vertrek van nog eens zes spelers. “Sergio Padt heeft een uitstekend seizoen gedraaid. Zijn selectie voor het Nederlands elftal is voor hem de bekroning en zal de kans op een transfer alleen maar vergroten.” Faber verwacht dat ook zijn topscorers Mimoun Mahi en Bryan Linssen vertrekken. “Voor Bryan bestond in de winterstop al interesse en hij is veel gaan scoren. Ook voor Mimoun was in de winterstop al belangstelling. Hij wil graag een volgende stap maken.” Naast een vertrek van drie van zijn uitblinkers verwacht hij ook Etienne Reijnen, Simon Tibbling en Alexander Sørloth kwijt te raken. “Voor Etiënne is concrete belangstelling. Simon wilde voor aanvang van het afgelopen seizoen al een andere weg in. Hij neemt in juni met Zweden deel aan het jeugd-EK en hoopt zich daar in de kijker te spelen. Alexander heeft bij ons weinig gespeeld. Voor alle partijen is het goed als hij in een situatie komt waar hij meer kan spelen.”

Verversing

Faber ziet er niet tegenop om straks met veel nieuwelingen te werken. Integendeel. “Nieuwe spelers zorgen juist ook voor een nieuwe dynamiek. Het is belangrijk de selectie jaarlijks te verversen. Vasthouden aan een bestaande groep pakt lang niet altijd goed uit.” Hij verwijst naar zijn oude club PSV, die na het kampioenschap van vorig seizoen de selectie vrijwel intact hield en daar achteraf spijt van heeft gekregen. “Bij ons blijft er ook een goede kern en de speelwijze ligt in grote lijnen vast. We weten welke spelers we zoeken en aan welke eigenschappen ze voor elke positie moeten voldoen.”

Vacatures

FC Groningen is op dit moment bezig met het aantrekken van een tweede keeper en verder wil Faber nog drie versterkingen: “We willen zeker nog een rechtsback, een controlerende middenvelder en een multifunctionele aanvaller met scorend vermogen en een behoorlijke snelheid.” De rechter vleugelverdediger moet er eentje worden in de stijl van Hans Hateboer of Todd Kane met wie de trainer bij NEC succesvol samenwerkte. Kortom, een back met snelheid en aanvalsdrang. “Voor de positie van controlerende middenvelder hebben we in Juninho Bacuna en Ruben Yttergard Jensen nu nog maar twee spelers. Dat is onvoldoende.” Als hij enkele op voetbalwebsites genoemde versterkingen voorgelegd krijgt, blijkt uit zijn reacties dat Faber goed aanvoelt welk type spelers bij het Groningse publiek passen en welke niet.

Tien trainingseenheden

Met achttien spelers zijn niet uiteraard alle posities dubbel bezet. Binnen deze kleine selectie zullen dan ook meerdere spelers op ten minste twee posities goed uit de voeten moeten kunnen. Met twee keepers, zes verdedigers, drie controleurs en zeven aanvallers (spitsen, vleugelspelers, aanvallende middenvelders) hoopt FC Groningen straks over een compacte, uitgebalanceerde spelersgroep te beschikken. Een selectie die tijdens het seizoen, verdeeld over vier trainingsdagen, tien trainingseenheden voor de kiezen krijgt. “We beginnen telkens binnen, in de gym. Spelers werken daar een individueel fysiek programma af. Vooral rompstabiliteit en lenigheid vind ik belangrijk. De warming-up zal steeds meer afgestemd zijn op de positie in het elftal. Na het fysieke gedeelte volgen vier groepstrainingen. Twee middagen in de week gaan we met spelers individueel of in linies aan de gang.”

Negen nieuwelingen

FC Groningen hervat de training op zaterdag 1 juli op sportpark De Koepel in Haren. Mochten de transferwensen van de trainersstaf al zijn vervuld, staan dan samen met de al aangetrokken Mike te Wierik (Heracles) en Django Warmerdam (PEC Zwolle/ Ajax) zes nieuwelingen op het veld. Een aantal dat zomaar kan oplopen tot negen als ook de basiskrachten Padt, Linssen en Mahi nog vertrekken. Voor het zover is, zoekt Faber eerst de Spaanse zon op. Maar ook dan zal FC Groningen hem niet volledig loslaten. “Tijdens de vakantie houdt de club mij voortdurend op de hoogte van de belangrijkste transferontwikkelingen.” En dat zullen er naar verwachting vele zijn.