Bouw uitkijktoren natuurgebied De Onlanden begonnen

EELDERWOLDE - Natuurmonumenten is gestart met de bouw van een uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden. Het uitzichtpunt wordt 25 meter hoog. Bij de uitkijktoren komt een parkeerplaats en een wandelpad.

"Op dit moment wordt gewerkt aan de fundering van de toren", meldt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten. "Terwijl de fundering moet uitharden, wordt achter de schermen hard gewerkt aan de toren zelf." De uitkijktoren wordt buiten het natuurgebied gemaakt door Bouwbedrijf Doornenbal uit Appelscha en abtWassenaar uit Haren. De toren bestaat uit een staalconstructie, bekleed met hout uit bossen van Natuurmonumenten op de Veluwe. Het geheel wordt in juli op locatie in elkaar gezet.

Bezoekers enthousiast

Uit een eerder gehouden enquête bleek dat de bezoekers van De Onlanden enthousiast zijn over de uitkijktoren. Vanuit de hoogte zijn het Eelderdiep en de andere waterpartijen in het gebied goed te zien. "De Onlanden is ingericht als waterberging. Bij hevige regenval loopt een groot deel van het natuurgebied onder water en zal het uitzicht spectaculair zijn", verwacht boswachter Bart Zwiers. De uitkijktoren komt aan de zuidkant van De Onlanden, op Het Beeld. Dit is een hoger gelegen kop met een paar weilandjes, omzoomd door houtwallen. Het ligt op de hoek van de Drentse Dijk en de Noorddijk. Een gemarkeerde wandelroute vanaf De Onlanderij leidt bezoekers straks naar de toren.

Atleriereen Architecten

De uitkijktoren is een ontwerp van Ateliereen Architecten en wordt betaald door Regio Groningen Assen, de gemeenten Groningen en Noordenveld en particulieren. Naar verwachting is de uitkijktoren in september toegankelijk voor bezoekers in De Onlanden.

Groninger Gezinsbode