Gerrit Eilering wint Nationale LeesVertelwedstrijd 2017

PATERSWOLDE - Gerrit Eilering (12) uit Paterswolde heeft zaterdag in het Beatrix Theater in Utrecht de Nationale LeesVertelwedstrijd 2017 gewonnen. Dit is een wedstrijd voordragen in gebarentaal voor dove en slechthorende kinderen.

De leerling van de Kentalis Guyotschool in Haren toonde zich de beste van de tien jonge (10 tot en met 13 jaar) finalisten die zich plaatsten voor de finale. Zij droegen in gebarentaal (NGT) voor uit hun favoriete boek. Misha Candelaria uit Groningen bleef buiten de prijzen.

Lang traject

Aan de finale ging een lang traject vooraf. Allereerst stuurden de meesterverhalenvertellers in spé vanuit het hele land filmpjes in. Hierin droegen ze een stukje uit hun favoriete boek voor. Uit deze aanmeldingen selecteerde een vakjury achttien vertellers. De vertellers namen, na een bootcamp ‘vertellen in gebarentaal’, nieuwe filmpjes op die 1 mei online gingen op www.leesvertelwedstrijd.nl. Vervolgens kon het Nederlandse publiek tot 10 mei stemmen op zijn favoriet. Dit leverde uiteindelijk tien finalisten op.