De Oosterpoort en Stadsschouwburg Groningen presenteren nieuw seizoen

GRONINGEN - Het programma van De Oosterpoort en Stadsschouwburg Groningen voor het seizoen 2017-2018 is bekend. De brochure met ruim driehonderd titels verdeeld over de genres muziek, dans, toneel, muziektheater, opera, klassieke muziek, cabaret, kleinkunst en jeugdtheater valt dinsdag 23 mei bij een breed publiek op de mat. De verkoop start maandag 12 juni.

De programmeurs van De Oosterpoort en Stadsschouwburg Groningen zijn erin geslaagd een aantal bijzondere internationale voorstellingen naar Groningen te halen. Tien jaar na het overweldigende succes van 'Sutra' in de Stadsschouwburg keert Sidi Larbi Cherkaoui terug met een internationaal bekroonde mix van hedendaagse dans en kungfu. Het Explore Festival toont de veelheid van rijke culturen om ons heen met voorstellingen als 'Under Siege' van Yang Liping Contemporary Dance, een episch liefdesverhaal vol dans, martial arts, traditionele Chinese dans en livemuziek. Ook van eigen bodem presenteert De Oosterpoort en de Stadsschouwburg de nodige pareltjes. Zo gaat komend seizoen de eerste voorstelling van Julie Van den Berghe als artistiek leider toneel van het Noord Nederlands Toneel 'Het Huis van Bernarda Alba' in première en brengt het gezelschap samen met Club Guy & Roni de voorstellingen 'TETRIS Mon Amour' en 'Salam' met Jack Wouterse als Abraham.

Klassiek

Op het gebied van klassieke muziek presenteren De Oosterpoort en de Stadsschouwburg een rijk palet aan wereldsterren, opera en koren. Een greep uit het aanbod: het Koninklijk Concertgebouw Orkest met Beethovens 3e Pianoconcert, countertenor Philippe Jaroussky zingt werken van G.F. Händel, Maria João Pires speelt Pianoconcerten van Mozart, Bach Collegium Japan brengt Mozarts ‘Grote Mis’, meesterpianist Michael Pletnev speelt een integraal Rachmaninov-programma en cello-icoon Mischa Maisky speelt solo met de Russian Chamber Philharmonic St. Petersburg.

Muziek

Voor komend seizoen zijn opnieuw veel concerten geprogrammeerd. Bezoekers moeten er in sommige gevallen razendsnel bij zijn. Zo is er voor Sigur Rós en Golden Earring al geen kaart meer te krijgen. Het concert van Kensington was zelfs binnen twintig minuten uitverkocht. En ook met de kaartverkoop voor de optredens van Douwe Bob op 12 oktober en Wende op 19 november gaat het zo hard, dat voor beide acts extra concerten zijn geboekt. Nieuwkomer volgend seizoen is het grensoverschrijdende festival Rockit, waar bezoekers op vijf podia een mix van progressieve jazz met crossovers naar experimentele pop en rock voorgeschoteld krijgen. Naamgever van het festival Herbie Hancock ontbreekt uiteraard niet in de indrukwekkende line-up.