FC Groningen: werken aan een beter elftal

GRONINGEN - Een goede eindklassering, maar twee kansloze play-offwedstrijden en te weinig overwinningen. Het weinig opzienbarende en wisselvallige seizoen van FC Groningen in een notendop.

Door Wim Masker

Zonder topscorer Mimoun Mahi en met slechts één fitte centrale verdediger bleek FC Groningen in de play-offs niet opgewassen tegen AZ (2-8). Waarmee een wat deprimerend einde kwam aan een seizoen van diepe dalen en toch ook verscheidene hoge pieken.

Meer met minder

FC Groningen ziet de tv-inkomsten straks met 1,5 miljoen euro dalen en daardoor de financiële achterstand op de subtoppers AZ, FC Twente en Vitesse toenemen. Bij FC Utrecht zal eigenaar Frans van Seumeren bovendien forse tekorten blijven aanzuiveren. Voor FC Groningen en regiorivaal Heerenveen zal het steeds lastiger worden om de aansluiting met de subtop terug te vinden. Maar het kan wel. Door een slimmer aan- en verkoopbeleid en door de opleiding verder te verbeteren. Met dat laatste is al een flinke slag gemaakt – daarover een volgende keer – maar dat was dit seizoen nog niet terug te zien in FC Groningen onder 23 jaar. Dat was alleen in naam een beloftenteam. Ajdin Hrustic promoveert als enige naar de eerste selectie.

Keepers

Bij FC Groningen verdwijnen tweede en derde keeper Stefan van der Lei en Peter van der Vlag. Jan Hoekstra (18) van FC Groningen onder 19 jaar wordt normaal gesproken derde doelman. De nog aan te trekken tweede man wordt waarschijnlijk eentje met routine. Eerste doelman Sergio Padt heeft een gelimiteerde afkoopsom in zijn tot 2019 lopend contract. De supporters hoeven niet bang te zijn dat hun punten pakkende doelman voor een paar ton weg kan. Padt is niet voor een habbekrats op te halen. Wordt hij verkocht, is er geld voor een goede vervanger.

Verdedigers

Voor de verdediging heeft FC Groningen in Mike te Wierik en Django Warmerdam al twee spelers aangetrokken. Linksback Warmerdam (21) wordt de opvolger van Jason Davidson. Te Wierik (24) is ongeveer van het niveau van de huidige centrale verdedigers, maar hij heeft bewezen ook als rechtsback uit de voeten te kunnen. In Yoëll van Nieff heeft FC Groningen voor het linker verdedigingsblok nog een speler die op twee posities goed inzetbaar is. De club zoekt voor de defensie alleen nog een snelle rechtsback. Zijn komst zal samenhangen met een vertrek van een centrale verdediger, want daarvan telt de selectie er nu vijf. Eentje te veel.

Controleurs

Trainer Ernest Faber denkt in koppeltjes. Beide centrale verdedigers en beide centrale middenvelders vormen bij hem het defensieve blok. Juninho Bacuna en de vaak onopvallende uitblinker Ruben Yttergard Jenssen waren afgelopen seizoen de centrale middenvelders. Routinier Jenssen (28) is die rol op het lijf geschreven, zijn jonge partner Bacuna (19) (nog) niet. Hij kan er spelen, maar het druist tegen zijn aanvallende, wat roekeloze natuur in. Vaak stond hij met slordigheden aan de basis van een tegengoal. Het elftal én Bacuna zijn gebaat bij de komst van een extra – bij voorkeur snellere – controleur. De talentvolle Stadjer heeft behoefte aan concurrentie, het elftal aan meer controle op het verdedigend broze middenveld.

Buitenspelers

In de visie van Faber vormen de backs en de aanvallende middenvelders ook koppeltjes. De trainer werkt graag met opkomende backs. Van zijn buitenste middenvelders verwacht hij dat ze tussen de spitsen en de controleurs spelen. Aan de rechterkant vormden Hans Hateboer en Simon Tibbling voor de winterstop een uitstekend koppel. Na het vertrek van Hateboer veranderde Tibbling in een dolende ‘postbodevoetballer’. Met een type-Hateboer en een goede controleur achter zich kan Tibbling weer in zijn geliefde zwervende rol terugkeren. In Jesper Drost en Ajdin Hrustic heeft de Zweed twee concurrenten die hij de baas moet kunnen zijn. Tibbling kan de aanvallende rol ook aan de linkerkant invullen met de aanvallend georiënteerde back Warmerdam als partner. Oussama Idrissi kan vanaf links ook gevaarlijk zijn met voorzetten en schoten, maar moet vaster worden in zijn balbehandeling. Voor een goede speler heeft hij een te ruwe techniek. Zijn dribbels zijn beter dan zijn aannames en kaatsen.

Spitsen

Voor FC Groningen zou het ideaal zijn wanneer het spitsenduo Mimoun Mahi - Bryan Linssen intact blijft. Clubtopscorer Mahi zint echter op een transfer en FC Groningen kan een stevige transfersom goed gebruiken. Met zeventien goals overtrof Mahi ieders verwachtingen. Bryan Linssen kwam als tweede spits uit op tien competitiegoals. Op die positie komen zijn specifieke kwaliteiten ook het best tot hun recht. Vooral met een technisch vaardige en beweeglijke spits als partner. Naar een dergelijke opvolger van Mahi moet de technische staf dan ook op zoek. Alexander Sørloth, ten slotte, is een heel ander type. Sørloth is gebaat bij een (tijdelijk?) vertrek naar een Scandinavische zomercompetitie. De jonge Noor heeft zich in Groningen onvoldoende ontwikkeld.