Afvalwagen en veegwagen op waterstof voor Groningen

GRONINGEN - De gemeente Groningen heeft maandag een afvalwagen en veegwagen op waterstof in gebruik genomen. Bij die gelegenheid nam de gemeente ook twee personenauto’s op waterstof en een nieuw mobiel waterstof-vulpunt in gebruik.

De uitbreiding van het materieel met de waterstofvoertuigen past bij het streven van de gemeente Groningen om in 2035 volledig energieneutraal te werken. Wethouder Joost van Keulen: "Dit is een volgende grote stap in het verduurzamen van ons wagenpark. Eerder maakten we al onze dieselvoertuigen geschikt voor GTL, een veel schonere brandstof dan diesel. Geweldig, dat we nu voor dagelijks terugkerende werkzaamheden deze innovatieve en volledig schone en duurzame techniek kunnen inzetten."

Geen uitstoot

In een waterstofauto produceert een brandstofcel elektriciteit op basis van waterstof. Deze elektriciteit drijft de elektrische motor aan. Een vrachtwagen op waterstof stoot geen CO2 of andere schadelijke stoffen uit. Er komen alleen waterdruppels uit de uitlaat. De gemeente kan waterstofwagens inzetten dankzij de aanschaf van een mobiel waterstof-vulpunt. Met energie, opgewekt door zonnecollectoren en windmolens, wordt waterstof (H2) gevormd uit water (H2O). Een compressor vult het mobiele vulstation onder druk met waterstof. Er is dan genoeg waterstof aan boord voor ongeveer vijf tankbeurten voor een vrachtwagen of veegmachine én voor circa tien tankbeurten voor een personenwagen. Wanneer in 2018 op bedrijventerrein Westpoort een tankstation voor waterstof opent, wordt het mobiele vulstation ingezet op plekken waar behoefte is aan een dergelijke voorziening.

Sneller tanken

Het tanken van waterstof gaat sneller dan het laden van een elektrische auto. De tank is in maximaal tien minuten gevuld. Ook kan er na één tankbeurt verder gereden en langer gewerkt worden met een voertuig of machine op waterstof.

Afvalwagen

De afvalwagen op waterstof is geschikt voor het legen van ondergrondse afvalcontainers en wordt vooral in de binnenstad ingezet. Met een volle batterij en zeven tot twaalf kilo waterstof kan twaalf tot zestien uur met de afvalwagen gewerkt worden.

Veegwagen

Firma Holthausen uit Hoogezand bouwde een diesel aangedreven Ravo-veegmachine om tot een wagen die elektrisch veegt, zuigt en rijdt. Met zeven tot tien kilo waterstof kan deze machine anderhalve dag vooruit.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71225" align="aligncenter" width="430"]Veegwagen op waterstof. Foto: gemeente Groningen Veegwagen op waterstof. Foto: gemeente Groningen[/caption]

Personenwagens

Hyundai motor Nederland leverde de personenauto’s op waterstof. Na een tankbeurt van vijf à zes kilo waterstof rijdt deze waterstofauto 500 tot 600 kilometer.

Opleiding waterstoftechniek

Om de nieuwe waterstofwagens goed te kunnen onderhouden volgen medewerkers van afdeling Materieel van de gemeente een opleiding waterstoftechniek bij opleidingscentrum Noorderpoort Automotive & Logistiek. De chauffeurs krijgen een instructie van de leverancier van de wagens.

Europese Unie

De aanschaf en het ombouwen van de wagens naar waterstofvoertuigen en de ontwikkeling van een mobiel waterstof-vulpunt wordt ondersteund door de Europese Unie. De gemeente Groningen is partner in het Interreg project Hytrec2. Diverse internationale partners werken binnen dit project samen aan de (door)ontwikkeling van waterstofmobiliteit in regio’s rondom de Noordzee.