Feestelijke heropening Universiteitsbibliotheek Binnenstad

GRONINGEN - Rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen en directeur Marjolein Nieboer van de Universiteitsbibliotheek heropenen dinsdag 30 mei de Universiteitsbibliotheek (UB) Binnenstad in Groningen.

De openingshandeling vindt plaats in het centrale trappenhuis van de UB Binnenstad. Daarbij wordt ook het kunstwerk 'SHA_RE' van Peter Musschenga in het trappenhuis geheractiveerd, in een speciaal ontwikkelde feestversie. De officiële opening vormt het startsein van een feestweek die duurt tot en met vrijdag 2 juni. Met activiteiten als lezingen, rondleidingen, ‘achter de schermen van de UB’ en een pUBquiz. Vrijdag 2 juni houdt de UB open huis. Deze open dag wordt om 12.00 uur afgetrapt door Arjen Lubach.

Renovatie

Aanleiding voor de feestweek is de afronding van een grondige renovatie. Het gebouw van de Universiteitsbibliotheek Binnenstad is de afgelopen drie jaar flink onder handen genomen. De UB had sinds de bouw in 1986 te maken met immer stijgende bezoekersaantallen en een steeds intensiever gebruik. Begin deze eeuw veranderde het wezen van de bibliotheek bovendien geleidelijk: er worden minder boeken uitgeleend en er is minder behoefte aan fysieke collecties met studieboeken op de studiezalen. Wetenschappers betrekken de door de bibliotheek beheerde informatie meer en meer online, terwijl studenten de bibliotheek door de toegenomen studiedruk nog intensiever gaan gebruiken om in stilte te studeren (met of zonder laptop), in groepjes samen te werken en elkaar te ontmoeten.

Meer studieplekken

Daarom werd besloten tot een renovatie door het Haarlemse bureau AG Architecten. Er moesten meer studieplekken komen met meer technische voorzieningen: veel stopcontacten voor alle meegebrachte devices en bijbehorende opladers, en natuurlijk supersnel draadloos internet. Op elke verdieping kwam een goed geoutilleerde koffiekamer en moderne print-, kopieer- en scanvoorzieningen.

2100 studieplekken

De UB heeft nu ruim 2100 studieplekken (dat waren er 1600). De studie- en werkomgeving zijn verbeterd door beter gebruik te maken van daglicht, betere luchtkwaliteit en een meer logische indeling van de verschillende soorten studieplekken. Dat alles in een duurzaam gebouw met energielabel A, dankzij een volledig nieuwe luchtverversingsinstallatie en honderden zonnepanelen op het dak. Het hele programma van de feestweek is te vinden op de website: www.rug.nl/library/ubgroningen2017/programme