Plafondschildering uit 1637 voor Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN - De plafonschildering uit 1637, die vorig jaar werd ontdekt bij bouwwerkzaamheden in het pand Herestraat 42 in Groningen, is geschonken aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het gehele, rijkelijk versierde, plafond krijgt een permanente plaats in het nieuwe museum.

De schildering is in 1637 in de voorkamer aangebracht. Dit gebeurde in opdracht van de toenmalige bewoner, de militaire officier Bernard Entens. Een jaar later zou hij trouwen met Catharina Alberda. Misschien was het een exclusief bruidscadeau? De schildering bestaat uit balken en vloerdelen. Ze zijn beschilderd met bloemen, vruchten en diverse vogels. Deze elementen hebben wellicht een symbolische betekenis.

Puntgaaf en verfijnd

Dr. E.F. Koldewij, senior interieurspecialist bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zegt in reactie op de vondst: “Ik verwacht dat de bruine achtergrondkleur wellicht iets kleuriger was. Ook zou het me niet verbazen als sommige van de oranje-achtige ornamenten in feite bladgoud zijn. Een compleet beschilderd plafond uit de eerste helft van de zeventiende eeuw is sowieso zeldzaam, maar dit is bovendien gedateerd, lijkt puntgaaf en is erg verfijnd”. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verbreedt zich de komende jaren van maritiem naar meer algemeen historisch museum. Het complete plafond krijgt een plek in het nieuwe museum. Tot die tijd wordt het veilig bewaard.