'Riepe-muziek' in Pelstergasthuiskerk in Groningen

GRONINGEN - The Northern Consort staat zaterdag 27 mei met het programma 'Riepe-muziek uit de 18e eeuw' in de Pelstergasthuiskerk in Groningen.

‘Riepe’ is Gronings voor ’stoep’. Groningers kennen De Riepe echter vooral als de straatkrant die verkocht wordt door een dak- of thuisloze stadsgenoot. Met 'Riepe-muziek uit de 18e eeuw' maakt The Northern Consort een verbinding tussen het hedendaagse culturele straatmagazine en de ‘straatmuziek’ uit de Bohemen en Oostenrijk in de tweede helft van de achttiende eeuw. Blaasensembles waren toen razend populair. Ze konden gemakkelijk in de buitenlucht spelen en waren daarom vaak te horen op tuinfeesten en folkloristische straatfestivals.

Blaaskwintet en strijkkwartet

Daarom splitst The Northern Consort zich voor dit project in een blaaskwintet en een strijkkwartet. De vijf blazers (hobo, fluit, klarinet, fagot en hoorn) spelen muziek van Antonin Reicha (1770-1836). De vier strijkers brengen een strijkkwartet van Franz Schubert (1797-1828). Uiteindelijk komen het blaaskwintet en het strijkkwartet samen als nonet: The Northern Consort speelt het nonet in F van Louis Spohr. Aanvang: 17.00 uur. Kaartverkoop: www.northernconsort.nl.