Operatie Steenbreek Groningen: geveltuinen in De Zaaijer

GRONINGEN - Bewoners van de straat De Zaaijer in de Groninger nieuwbouwwijk De Linie hebben maandag tien geveltuinen aangelegd. Zij deden dit in het kader van Operatie Steenbreek Groningen. Twintig vierkante meter klinkers maakte plaats voor planten.

De aanleg van de geveltuinen gebeurde op initiatief van Jantien Tijsma, woonachtig in De Zaaijer. Toen zij dit voorjaar vanaf haar werk naar huis liep, zag ze een straat met mooie, groene geveltuinen. Ze dacht: dat kan bij ons in de straat - De Zaaijer is als shared space ingericht, met heel veel stenen - ook.

Steun gemeente

Na een rondje langs de buren, nam Jantien contact op met de gemeente. Zij stond niet alleen positief tegenover het idee, maar kon vanuit het project Operatie Steenbreek Groningen zelfs bijdragen met wat plantgoed: er werden gemakkelijke groeiers, groenblijvende planten en bodembedekkers geplant. Ook werden, op verzoek van de bewoners, speciale bijenbloemen geleverd. Jantien Tijsma: “De straat is groener geworden, zonder dat de kinderen hun bal aan de kant hoeven te leggen. De planten zijn sterk genoeg en kunnen wel tegen een stootje. En hopelijk blijft het hier niet bij. Met een aantal buren willen we de mogelijkheid onderzoeken van een groen dak op onze fietsenstalling, met de subsidie die hiervoor beschikbaar is.”

Van verstening naar vergroening

De gemeente ondersteunt al langer bij de aanleg van geveltuinen. Om verzakkingen in het trottoir te voorkomen en voor meer groen in de stad. Dat er ook plantgoed kan worden geleverd, komt doordat de gemeente nu ook actief is als lid van Operatie Steenbreek. Dit is een landelijke campagne voor de vergroening van tuinen, om zo de oprukkende ‘verstening’ van tuinen tegen te gaan. Onder het motto tegels eruit, tuin erin’, vinden door heel Nederland acties plaats.