Misha Candelaria in finale Nationale LeesVertelwedstrijd

GRONINGEN - Misha Candelaria uit Groningen staat zaterdag 27 mei in de finale van de Nationale LeesVertelwedstrijd.

De kunst van het verhalen vertellen is niet voor iedereen weggelegd. De jonge (10 tot en met 13 jaar) finalisten van de Nationale LeesVertelwedstrijd gaan daarbij nog een extra uitdaging aan: zij dragen in gebarentaal (NGT) voor uit hun favoriete boek.

Gebarentaal

Geschreven tekst voordragen in gebarentaal is niet makkelijk. Er is namelijk een groot verschil tussen geschreven Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Dit maakt lezen voor veel dove en slechthorende kinderen lastig(er). De Nationale LeesVertelwedstrijd is in het leven geroepen om het lezen onder kinderen met een auditieve beperking te stimuleren én om te laten zien hoe talentvol deze kinderen zijn. Een voordracht in gebarentaal kan ontzettend mooi en spannend zijn. Echt goede verhalenvertellers gebruiken immers altijd hun handen.

Filmpjes

De afgelopen maanden hebben de jonge meesterverhalenvertellers in spé vanuit het hele land filmpjes ingestuurd, waarin ze een stukje uit hun favoriete boek voordragen. Uit deze aanmeldingen heeft de vakjury achttien vertellers geselecteerd. Na een bootcamp ‘vertellen in gebarentaal’ hebben de beste vertellers nieuwe filmpjes opgenomen die sinds 1 mei online zijn op www.leesvertelwedstrijd.nl. Vervolgens kon het Nederlandse publiek tot 10 mei stemmen op zijn favoriet en mede bepalen welke tien kandidaten in de finale in het Beatrix Theater in Utrecht staan.