Eindexamenexpositie laatste groep Fotoacademie Groningen

GRONINGEN - In Galleria Unexpected in Groningen wordt zaterdag 27 mei de expositie 'Essentie' geopend. De kersverse Fotoacademie Groningen-alumni Joséphine Kurvers, Cisca Sibon-Pichel, Pieter Tonnis de Graaf en Willem Vegter geven hierin ieder op eigen wijze een beeld van waar het hen in het leven werkelijk om gaat.

De vier werken binnen genres variërend van landschap en portret tot autonome fotografie, en hanteren onderling verschillende benaderingen en technieken. Ze vinden elkaar echter in hun zoektocht naar dat wat overblijft wanneer alle randzaken zijn weggestreept. Joséphine Kurvers vertrouwt haar eigen geheugen niet. Om met de angst voor het vergeten om te gaan gebruikt ze fotografie. "Ze zal altijd anders zijn", zeiden de doktoren bij de geboorte van haar dochter Lola tegen Cisca Sibon-Pichel. Lola bleek te lijden aan een syndroom waarvoor de medische wetenschap nog altijd geen naam heeft gevonden. ‘Ergens iets met chromosomen’, wordt het dan maar samengevat. Vanaf de geboorte heeft Cisca haar inmiddels 6-jarige dochter in beeld vastgelegd. Niet om de artsen ongelijk te willen geven, maar om te laten zien dat Lola in essentie een heel gewoon meisje is.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71102" align="aligncenter" width="201"]©Cisca Sibon-Pichel Voorbeeld van het werk van Cisca Sibon-Pichel.[/caption] Pieter Tonnis de Graaf maakt met een zelfgebouwde pinholecamera (camera zonder lens) kort na elkaar telkens drie zwart-wit foto’s die hij vervolgens na een speciale kleurenbehandeling samenvoegt tot één nieuw beeld. In zijn serie 'Overbruggen' richt hij zich op het herscheppen van zijn dagelijkse ‘pelgrims-pendel’ tussen thuis en werkstress.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71103" align="aligncenter" width="235"]©Pieter Tonnis de Graaf Voorbeeld van het werk van Pieter Tonnis de Graaf.[/caption] Willem Vegter maakte een rondreis door Groningen, de plek waar hij vandaan komt en waar hij zich thuis voelt. Hij ging op zoek naar wat hij omschrijft als de naturelkant: ‘Dat wat gewoon zo is omdat het zo is.’
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_71104" align="aligncenter" width="191"]©Willem Vegter Voorbeeld van het werk van Willem Vegter.[/caption]

Groninger vestiging Fotoacademie

De vier fotografen vormen de laatste groep die is afgestudeerd aan de Groninger vestiging van de Fotoacademie, het in Amsterdam gevestigde opleidingsinstituut voor talentvolle fotografen. De noordelijke vestiging sloot weliswaar in 2014 formeel haar deuren, maar de hoofdvestiging in Amsterdam bood reeds ingeschreven fotografen de gelegenheid om hun opleiding op een tijdelijke locatie op de Biotoop in Haren te voltooien. De expositie loopt tot en met 11 juni.