Wagif Faradzjulaev mag in Eelde blijven

EELDE - Wagif Faradzjulaev blijft bij zijn gezin in Eelde. Dat heeft demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie dinsdag besloten.

Dijkhoff maakte gebruik van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid om Wagif bij zijn vrouw Günel en hun kinderen Farhad (6) en Leyla (5) te houden. Uitzetting Wagif Faradzjulaev vluchtte bijna zestien jaar geleden vanuit Azerbeidzjan naar Nederland. Een paar dagen voor Kerstmis 2016 hoorde hij dat hij zou worden uitgezet naar zijn geboorteland, zonder zijn vrouw en kinderen, die allen de Nederlandse nationaliteit hebben.

Acties Eeldenaren

De afgelopen maanden voerden Eeldenaren op verschillende manieren actie om het gezin bij elkaar te houden. Er was een drukbezochte manifestatie in het dorp, een delegatie dorpsgenoten reisde naar Den Haag voor gesprekken met Kamerleden, schoolgenootjes van Farhad en Leyla stuurden duizenden ansichtkaartjes naar staatssecretaris Dijkhoff en hielden een lichtjestocht. Een videoboodschap van Eeldenaren aan de staatssecretaris werd in een paar dagen tijd 300.000 keer werd bekeken.

Heel erg opgelucht

“We zijn ontzettend blij en vooral heel erg opgelucht”, zegt woordvoerder Christel Koperberg. “Voor Wagif en Günel komt er nu een eind aan hele lange, veel te lange, periode van onzekerheid.” Koperberg prijst de brede steun die Wagif en zijn gezin kregen vanuit de dorpsgemeenschap. “Eeldenaren hebben zich massaal achter het gezin geschaard. De meest uiteenlopende mensen, van jong tot oud, van links tot rechts, van kleuters tot Nobelprijswinnaar Ben Feringa. Die steun is ontzettend belangrijk geweest.”

Feest

Volgens Koperberg komt er snel een groot feest. “We gaan dit in Eelde natuurlijk enorm vieren. Je kunt je niet voorstellen hoe ontzettend, ontzettend blij we zijn.”