‘Biodanza is dansen met je hart’

GRONINGEN - Alies Rodenburg en Lyan van der Meulen zijn beiden docent Biodanza. Een vorm van vrije dansexpressie die mensen uitnodigt meer in verbinding te komen met zichzelf en de wereld om hen heen. “Je kunt dansen wie je bent.”

Door Arjen J. Zijlstra

“Ik liep op een spiritueel festival en daar zag ik in een tent op een veld allemaal mensen dansen”, vertelt Alies Rodenburg. “Daar straalde zoveel enthousiasme, passie en levensvreugde uit. De docente wenkte mij om erbij te komen. Ik zat helemaal niet zo lekker in mijn vel, maar toch ben ik mee gaan dansen. Dat was meteen liefde op het eerste gezicht. Ik ging uit mijn hoofd en voelde mezelf léven.” Voor Lyan van der Meulen was de eerste kennismaking letterlijk en figuurlijk een cadeau. “Verschillende mensen zeiden tegen mij: ‘Biodanza dat is geweldig en vast ook iets voor jou.’ Ik dacht dan: ik ben al zo lekker bezig, ik heb mijn leven op orde en ik weet al veel van zelfontwikkeling. Maar uiteindelijk kreeg ik één les cadeau voor mijn verjaardag en ben ik er toch naartoe gegaan. Toen ik binnenkwam had ik meteen het gevoel van thuiskomen: òòh dat dít bestaat! Dat je zo makkelijk de verbinding kan voelen met elkaar. En dat je eigen unieke expressie er mag zijn.”

Cirkel

Maar wat is Biodanza precies? “Ik geef nu meer dan acht jaar les en geef soms verschillende antwoorden op die vraag”, zegt van der Meulen. ”Er valt zoveel over te vertellen! Maar nu zeg ik: Biodanza is dansen in groepsverband waarbij mensen vrij zijn in hun expressie. Zonder danspasjes, dansen met je hart. Het is een manier om in aanraking te komen met je lichaam en uit het denken te gaan. Maar het is geen rommeltje waarbij iedereen maar wat doet, er zit wel degelijk een structuur in zo’n avond.” Rodenburg: “We beginnen altijd in een cirkel waarin we elkaars hand vasthouden en ons verbinden met onszelf en de groep. Daarna doen we oefeningen op muziek die uitnodigen om meer in beweging te komen. Zo is het eerste deel van de avond het meest actieve deel, waarin je je bewust kunt worden van je eigen lichaam.” Van der Meulen: “En in de tweede helft van de van de avond wordt de muziek rustiger en de bewegingen langzamer. Dat lijkt meer op hoe mensen bewegen bij tai chi. We noemen dat de regressie, waarbij mensen nog meer naar binnen kunnen gaan. En aan het einde van de avond wordt het ritme weer iets vitaler en eindigen we weer in de cirkel.”

Ervaren

De muziek is harmonieus en de oefeningen zijn gericht op een positieve ervaring. Rodenburg: “Biodanza gaat over verbinding, met jezelf, de groep en de wereld om je heen en richt zich op het gezonde deel van de mens. We versterken wat in potentie al in ons zit: creativiteit, vitaliteit, genieten van het leven.” En als er toch een zware emotie omhoog komt, dan kan dat een ‘geschenk’ zijn. Zoals Van der Meulen eens ervoer: “Als 14-jarige ben ik aangereden door een jongen op een brommer en liep daarbij een hersenkneuzing op, waardoor ik tien dagen lang in een ander soort bewustzijn verkeerde. Toen ik daaruit ontwaakte, voelde ik vooral de ongerustheid van mijn familie. Toen ik al een paar jaar Biodanza deed, was er zomaar opeens zo’n ontzettende boosheid op die jongen die mij had aangereden. Dat was echt dertig jaar later. En ik had die boosheid nog nooit eerder gevoeld. Die avond heb ik daarmee gedanst en bewogen. En daarna was het ook klaar. Het zat blijkbaar nog ergens in mijn systeem opgesloten” Rodenburg: “Maar om echt te kunnen weten wat Biodanza is, zou je het zelf eens moeten ervaren. Het is in elk geval mijn ervaring dat dingen die je tijdens een workshop meemaakt, daarna ook nog verder door kunnen werken in je leven. Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat ik na een sessie waarin ik lichamelijk ervoer hoe het is om duidelijk grenzen aan te geven, daarna op mijn werk ineens op een vergadering veel krachtiger mijn mening kon ventileren.”

Dagen van liefde

Van der Meulen is zelfs zodanig positief gestemd over de kracht van Biodanza dat ze er samen met Aggy van Caldenborgh (eveneens Biodanza-enthousiasteling) een boek over schreef: ‘Alle dagen zijn van Liefde’. In het boek, dat bedoeld is als introductie tot Biodanza, zijn twaalf verhalen opgetekend van mensen op wie deze vorm van dansexpressie een grote invloed heeft gehad. Het zijn zeer gevarieerde verhalen. “Er staat bijvoorbeeld het verhaal in van een wetenschapper, die heel erg gewend is om met zijn hoofd te werken. Hij heeft een diepere laag ontdekt in zijn leven door Biodanza. En hij is in staat om dat mooi te verbinden met zijn wetenschappelijke denken. Het boek is voor ons een manier om inzichtelijk te maken wat Biodanza kan betekenen voor mensen.” Meer info over het boek op: www.biodanzaboek.nl. Ook is het daar te bestellen. Rodenburg: “Je hebt echt de meest uiteenlopende deelnemers. Zowel qua achtergrond als geslacht en leeftijd. Bij Biodanza kun je je zelf herontdekken. Je kunt dansen wie je echt bent. En dat is heerlijk!” Meer ‘interviewportretten’ van de hand van Arjen J. Zijlstra