FC Groningen: Koning Eindsprint

GRONINGEN - Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft FC Groningen zich vanuit een schijnbaar kansloze positie in het rechter rijtje opgewerkt naar een plaats bij de eerste acht.

Door Wim Masker

‘Kussenopschudder’ Robert Maaskant, drie keer Ewin van de Looi en nu ook Ernest Faber loodsten FC Groningen in de maanden april en mei naar een gebiedje op de eindranglijst waar de club sinds de verhuizing naar de Euroborg in 2006 steevast bivakkeert: de plaatsen 5 tot en met 8. Slechts in het seizoen 2011-2012 ging het mis, toen eindigde de club onder Pieter Huistra op de veertiende plaats. Het kostte de Friese trainer zijn baan.

Zoektocht

De afgelopen competitie was voor trainer Ernest Faber en zijn collega’s een lange zoektocht naar het beste systeem en de beste compositie. FC Groningen begon in 4-3-3 met nieuweling Tom van Weert in de spits en Jesper Drost kort daarachter. Na nederlagen tegen Feyenoord, Excelsior en Twente maakte Van Weert plaats voor de steeds goed invallende Danny Hoesen. Bryan Linssen verving Drost als aanvallende middenvelder. Mimoun Mahi en Oussama Idrissi bezetten de vleugels. Dat leverde één grote zege op in Utrecht (5-1), maar in andere wedstrijden werd FC Groningen vaak op het middenveld overlopen. De ommekeer kwam na de kansloze thuisnederlaag tegen Heerenveen. De trainers schakelden over op 4-4-2.

Ommekeer 1

Met Bryan Linssen en Tom van Weert als scorende spitsen werd AZ met 2-0 verslagen. Albert Rusnák en Simon Tibbling speelden fantastisch als buitenste middenvelders en maakten geregeld ruimte voor de opkomende backs Hans Hateboer en Jason Davidson. FC Groningen zette – met gaandeweg Van Weert en Mahi als nieuw spitsenduo – een prima reeks neer met veel punten en goed spel. De 1-1 tegen Go Ahead in de laatste wedstrijd voor de winterstop viel daarin uit de toon.

Ommekeer 2

Het vertrek van Hateboer, Rusnák en Hoesen en de langdurige blessure van Van Weert had ingrijpende gevolgen. Zo leed Simon Tibbling onder het vertrek van Hateboer, kwam Linssen niet uit de verf als opvolger van Rusnák en imponeerde Alexander Sørloth als nieuwe partner van Mahi alleen in de eerste wedstrijd na de winterstop tegen Heracles. Na drie slechte wedstrijden raakte de jonge Noor uit de gratie van trainers én publiek. Uit bij Sparta vormden Mahi en Linssen voor het eerst een spitsenkoppel. Geslaagde ommekeer deel 2, want sindsdien is FC Groningen beduidend meer gaan scoren. En meer punten gaan pakken. Met de knappe achtste plaats als uiteindelijke, niet meer verwachte bekroning.