Martini Ziekenhuis zet oudste en jongste verpleegkundige in zonnetje

GRONINGEN - Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de viering van de Dag van de Verpleging - vrijdag 12 mei - aangegrepen om zijn oudste en jongste verpleegkundige in het zonnetje te zetten. Dit om waardering uit te spreken voor het belangrijke werk van de ruim duizend verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken.

Bestuurder Ton Bosch verblijdde de verpleegkundigen Trudy Aleven en Joyce Reid met een bloemetje. Patiënten kregen voor de gelegenheid een gebakje bij de koffie. Verpleegkundigen werden door de Verpleegkundige Staf op een lunch getrakteerd.

Trudy Aleven

IC-verpleegkundige Trudy Aleven (64) werd als oudste verpleegkundige in de bloemetjes gezet. Zij werkt al meer dan dertig jaar op het Brandwondencentrum. "In de zorg is de menselijke maat zo belangrijk. Dat geldt voor hoe je met de patiënt omgaat, maar ook voor hoe je met elkaar omgaat. Blijf altijd kijken naar de mens achter de mens." Terugkijkend op haar loopbaan valt Trudy op dat de klinische blik van verpleegkundigen weer belangrijk wordt. "Daar ben ik heel blij mee. Het is goed dat er protocollen zijn, maar het is ook belangrijk dat we zélf scherp blijven kijken naar hoe het gaat met de patiënt en op basis van onze eigen waarneming in actie komen."

Joyce Reid

Joyce Reid (21) is de jongste verpleegkundige van het Martini Ziekenhuis. Zij is verpleegkundige geworden, omdat ze graag met mensen werkt en hen wil helpen. "Tijdens mijn stage merkte ik al dat de verpleegkundige het meest dicht bij de patiënt staat. Dat past bij mij. Ik ben vorig jaar afgestudeerd en werk sinds kort op de afdeling Neurologie. Op rustige momenten probeer ik altijd even een praatje te maken met de patiënt. Vaak hebben patiënten veel vragen en voelen ze zich onzeker. Het is goed om daar oog voor te hebben. Deze menselijke kant van het vak maakt mijn werk als verpleegkundige heel bijzonder. Ik ben blij dat ik dit mooie vak heb gekozen."

Verpleegkundige Staf

De Verpleegkundige Staf van het Martini Ziekenhuis vertegenwoordigt verpleegkundigen in het ziekenhuis en draagt met advies, beleid en expertise bij aan de zorginhoudelijke ontwikkelingen. Voorzitter Caroline Otter: "Verpleegkundigen leveren een onmisbare bijdrage aan de zorg. Hun stem is dus belangrijk bij alles wat er gebeurt in de zorg. Daarom geven we als staf advies over onderwerpen die de positie en professionaliteit van verpleegkundigen raken en ontwikkelen we vakinhoudelijk beleid. Omdat de zorg complexer wordt, wordt er meer van verpleegkundigen gevraagd. Het is belangrijk te weten wat verpleegkundigen daarvoor nodig hebben."