Experiment krijgt vervolg: tweede Open Raad in Groningen

GRONINGEN - Het presidium van de gemeenteraad van Groningen heeft besloten een vervolg te geven aan het experiment van de Open Raad. De tweede Open Raad vindt plaats op de slotdag van inspiratiefestival Let's Gro, zaterdag 4 november.

De gemeenteraad hield 12 november 2016 voor het eerst een Open Raad. Insteek van het experiment was in contact te komen met inwoners en goede ideeën uit de wijken een kans te geven. Raadsleden adopteerden die eerste keer alle elf initiatieven die door Stadjers werden gepresenteerd. Eén van deze initiatieven is inmiddels gerealiseerd: de vorming van communities om Groningers en statushouders samen te brengen voor ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning.

Plannen in ontwikkeling

Andere plannen zijn nog in volop in ontwikkeling. Grote kans op uitvoering maken bijvoorbeeld de ideeën voor windbomen (molentjes op straat om energie op te wekken), een ‘sociale koelkast’ op straat (voor kliekjes tegen voedselverspilling) en een website met alle sport- en speelplekken in Groningen. Andere geadopteerde initiatieven lopen stroever. Zoals het idee voor een verbod op open winkeldeuren of een schilderijproject op straat in het kader van 100 jaar De Ploeg in 2018. Ook zijn enkele Open Raad-projecten stopgezet omdat ze te complex zijn, zoals de invoering van een lokale munt en de oprichting van ‘de beste school van het Noorden’.

Contact met initiatiefnemer kwijt

De raadsleden die het idee voor een ‘sociale wasserette’ in de Korrewegwijk adopteerden, zijn het contact met de initiatiefnemer kwijtgeraakt. Maar ze zijn nog steeds zo enthousiast over het idee van de wasserette, waarbij ouderen de was van studenten doen, dat ze het plan via de gemeente proberen te realiseren.